Składniki (na 2 porcje):
- 100g makaronu sojowego
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 nieduże marchewki
- garść roszponki
- 1/4 główki kapusty włoskiej
- 1/3 szklanki orzeszków ziemnych (lub nerkowców)
- 300g wieprzowiny np. schabu
- marynata do mięsa: 2 łyżki musztardy sarepskiej, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka sosu piri-piri, łyżka oliwy
- dressing do sałaty: sok z 1/2 cytryny, łyżka miodu, kawałek imbiru - około 2 cm długości - starty na tarce, 1/2 świeżej papryczki chilli
Wykonanie:
Przygotowujemy marynatę do mięsa - wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Wieprzowinę kroimy w plastry grubości około 2cm. Wkładamy do miski z marynatą i pokrywamy nią każdy kawałek mięsa. Przykrywamy folią i odstawiamy na minimum godzinę do zamarynowania.
Kapustę włoską szatkujemy na cienkie paski. Mieszamy z roszponką i układamy na dużym talerzu. Marchewkę tniemy w cienkie paseczki (najlepiej za pomocą obieraczki julienne), mieszamy z kapustą i sałatą.
Cukinię kroimy wzdłuż na dość cienkie paski. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie grillujemy na patelni z dwóch stron, po około 30 sek - 1minutę na stronę. Jeśli nie macie patelni grillowej, cukinię można podsmażyć na zwykłej.
Makaron sojowy wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem około 5 minut. Następnie odcedzamy.
Makaron przekładamy na talerz z kapustą, delikatnie mieszamy. Układamy także grillowaną cukinię.
Orzeszki ziemne (lub nerkowce) prażymy na suchej patelni przez około 5 minut (aż nabiorą złocistego koloru). Zdejmujemy z patelni, lekko je rozdrabniamy, siekając.
Zamarynowaną wieprzowinę grillujemy na patelni przez około 3-4 minuty z każdej strony.
Wszystkie składniki na dressing wkładamy do słoiczka, zakręcamy go i potrząsamy. Obficie skrapiamy dressingiem talerz z sałatką. Na wierzchu kładziemy grillowane mięso. Całość posypujemy orzeszkami.
Taką sałatką to można się najeść :)
OdpowiedzUsuńOj można ;-)
Usuń