8/19/2016

8/19/2016

Leczo z cukinii z jarmużem



Składniki:
  • 2 pętka dobrej kiełbasy
  • 2 cukinie średniej wielkości (u nas jedna żółta, jedna zielona) 
  • 1 czerwona papryka
  • 3 dojrzałe, świeże pomidory 
  • około 300g jarmużu 
  • 6 łyżek passaty pomidorwej
  • po łyżeczce ziół prowansalskich, papryki w proszku ostrej i słodkiej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku

Zaczynamy.

Cebulę wraz z czosnkiem obieramy i bardzo drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju, wsypujemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy aż się zeszklą.
Kiełbasę kroimy w pół-plasterki, po czym wrzucamy na patelnię i podsmażamy około 10 minut, aż tłuszcz z kiełbasy wytopi się.
Cukinię kroimy w kawałki, paprykę także kroimy i dodajemy je na patelnię. Podsmażamy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną (około 20-30minut). Na koniec, na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory (wcześniej sparzone i pozbawione skórki, a także lekko odciśnięte z soku) i passatę pomidorową, oraz umyty i lekko rozdrobniony jarmuż. Wówczas dodajemy także przyprawy, i bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli (możemy usunąć z niej pestki, żeby leczo nie było zbyt pikantne). Mieszamy i podsmażamy jeszcze około 5 minut. Leczo podajemy z ulubionym pieczywem.

 

6 komentarzy:

  1. Leczo z jarmuże - musi być przepyszne, tak wygląda !!
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest - uwierzcie na słowo, ale lepiej wypróbujcie ;-D

      Usuń
  2. Ciekawy pomysł. Do tej pory leczo jadłam jedynie w tradycyjnym wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my właśnie lubimy różne kombinacje i jest to o tyle fajne, że do leczo można dodać chyba każde warzywo :-)

      Usuń