- 3 bakłażany
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- około 300g piersi z indyka (lub kurczaka)
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 cebula
- 1 nieduża papryczka chilli
- 2 kulki mozzarelli
- 1/2 cytryny
- kilka kropel oliwy
- kilka listków świeżej bazylii
- po pół łyżeczki papryki w proszku ostrej i słodkiej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę płuczemy na sitku, a następnie przelewamy
gorącą wodą. Do garnka wlewamy 3-4 szklanki wody, wsypujemy kaszę, mieszamy
kilka razy, przykrywamy i odstawiamy na 15minut na bardzo małym ogniu aby kasza
się ugotowała (nie mieszamy jej w trakcie, aby nie zrobiła nam się "papka").
Po upływie tego czasu woda powinna odparować, a w garnku pozostać gotowa kasza.
Pozostawiamy ją do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy mięso. Kroimy je na małe
kawałki, doprawiamy paprykami w proszku, solą oraz pieprzem, a następnie
smażymy na patelni na złoty kolor.
Bakłażany przekrawamy na połówki. Usuwamy gniazda
nasienne. Nadmiar miąższu także wykrawamy nożem, następnie wkładamy go do
malaksera wraz z cebulą, natką pietruszki, chilli i bazylią i rozdrabniamy
(jeśli nie macie malaksera drobno posiekajcie każdy z tych składników). Następnie
przekładamy je do ugotowanej kaszy wraz z kurczakiem. Wszystko mieszamy,
doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy porwane na kawałki kulki
mozzarelli, ponownie mieszamy.
Bakłażany skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy
solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Następnie wykładamy na nie farsz.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i zapiekamy około 20minut. Można
podawać z sosem czosnkowym, tzatziki.
Wspaniale smaki! Uwielbiam baklazany pod kazda postacia...
OdpowiedzUsuńMy ostatnio też bardzo je polubiliśmy - są pyszne i bardzo zdrowe, więc warto z nich korzystać;-)
UsuńWszystko co uwielbiam! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;-)
UsuńTo jest dokładnie to, na co mam dzisiaj ochotę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/
Ale trafiliśmy :-)
UsuńPiękny blog!
OdpowiedzUsuńBakłażana bardzo lubię chętnie wypróbuje przepis.
Pozdrawiam
Dziękujemy, bardzo nam miło i zachęcamy do wypróbowywania ;-)
UsuńMoje pierwsze podejście do bakłażanów nie było zbyt udane. Jestem ciekawa jak smakują faszerowane:)
OdpowiedzUsuńU nas było dokładnie tak samo, ale z czasem się do niech przekonaliśmy ;-)
Usuń