Składniki:
- 2 pętka dobrej kiełbasy
- 2 cukinie średniej wielkości (u nas jedna żółta, jedna zielona)
- 1 czerwona papryka
- 3 dojrzałe, świeże pomidory
- około 300g jarmużu
- 6 łyżek passaty pomidorwej
- po łyżeczce ziół prowansalskich, papryki w proszku ostrej i słodkiej
- sól i pieprz do smaku
- 1 papryczka chilli
- 1 cebula średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
Zaczynamy.
Cebulę wraz z czosnkiem obieramy i bardzo drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju, wsypujemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy aż się zeszklą.
Kiełbasę kroimy w pół-plasterki, po czym wrzucamy na patelnię i podsmażamy około 10 minut, aż tłuszcz z kiełbasy wytopi się.
Cukinię kroimy w kawałki, paprykę także kroimy i dodajemy je na patelnię. Podsmażamy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną (około 20-30minut). Na koniec, na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory (wcześniej sparzone i pozbawione skórki, a także lekko odciśnięte z soku) i passatę pomidorową, oraz umyty i lekko rozdrobniony jarmuż. Wówczas dodajemy także przyprawy, i bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli (możemy usunąć z niej pestki, żeby leczo nie było zbyt pikantne). Mieszamy i podsmażamy jeszcze około 5 minut. Leczo podajemy z ulubionym pieczywem.
Leczo z jarmuże - musi być przepyszne, tak wygląda !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Jest - uwierzcie na słowo, ale lepiej wypróbujcie ;-D
Usuńwygląda doskonale!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńCiekawy pomysł. Do tej pory leczo jadłam jedynie w tradycyjnym wydaniu:)
OdpowiedzUsuńA my właśnie lubimy różne kombinacje i jest to o tyle fajne, że do leczo można dodać chyba każde warzywo :-)
Usuń