8/22/2016

8/22/2016

Gulasz warzywny z jajkiem i domową tortillą



Składniki (na 2-3 porcje):
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 1 czerwona papryka
  • puszka czerwonej fasoli
  • garść jarmużu
  • 3-4 jajka
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • sól

Na tortille:
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki oliwy
  • gorąca woda
  • szczypta soli

Wykonanie:
Przygotowujemy tortille. Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę i sól, a następnie stopniowo gorącą wodę i zarabiamy ciasto (dodajemy tyle gorącej wody, aby powstało nam ciasto o konsystencji jak na makaron). Wyrobione ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na kilka chwil, aby odpoczęło. 

Przygotowujemy gulasz warzywny. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oliwie aż się zeszkli. Następnie dodajemy do niej pokrojoną cukinię, paprykę. Podsmażamy około 4minuty. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, papryczkę chilli. Podsmażamy ponownie około 4minuty. Następnie na patelnię dodajemy jarmuż, oraz czerwoną fasolę. Doprawiamy solą i podsmażamy jeszcze około 5minut.
Na koniec do warzywnego gulaszu wbijamy jajka, patelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy aż jajka się zetną (około 3-4minuty).

Ciasto na tortille dzielimy na kilka części (powinno wyjść około 8-10 średniej wielkości tortilli) i wałkujemy bardzo cienkie placki,  które następnie pieczemy na suchej patelni z dwóch stron. Jeszcze ciepłe podajemy z gulaszem.

5 komentarzy:

  1. Strasznie apetyczne to zdjecie...az sie glodna zrobilam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro tak pobudza zmysły, to oznacza, że spełnia swoją rolę w 100% :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie dania, wyglądają tak apetycznie, że od razu chciałoby się je zrobić;)

    OdpowiedzUsuń