8/23/2016

8/23/2016

Granola podwójnie czekoladowa z rodzynkami

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (rozdrobnionych)
  • 1/2 szklanki płatków orkiszowych
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1/2 rodzynek (sparzonych wrzątkiem i odsączonych)
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej (50g)
  • 1/2 tabliczki białej czekolady (50g)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • jogurt naturalny do podania
  • owoce sezonowe (u nas jagody)

Wykonanie:
Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje płatków, rodzynki, mieszamy. Następnie dodajemy miód oraz olej kokosowy, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w dość grube kawałki czekoladę (białą i gorzką). Tak przygotowaną "masę" wykładamy równomiernie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 150C piekarnika i pieczemy przez 10minut. Po tym czasie mieszamy lekko podpieczone płatki i pieczemy przez kolejne ok. 5minut (aż nabiorą złocistego koloru).
Podajemy z jogurtem i dowolnymi owocami  sezonowymi.
 


7 komentarzy:

  1. Granola jest pyszna :-) u mnie zawsze stoi słoiczek z zapasem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędna! Kocham domową granolę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Granole czekoladową piekłam już kilk razy i jak dla mnie jest najlepsza:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam każdy jej rodzaj, to idealna słodka przekąska :-)

      Usuń