- 1 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (rozdrobnionych)
- 1/2 szklanki płatków orkiszowych
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 1/2 rodzynek (sparzonych wrzątkiem i odsączonych)
- 1/2 tabliczki czekolady deserowej (50g)
- 1/2 tabliczki białej czekolady (50g)
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- jogurt naturalny do podania
- owoce sezonowe (u nas jagody)
Wykonanie:
Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje płatków, rodzynki, mieszamy. Następnie dodajemy miód oraz olej kokosowy, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w dość grube kawałki czekoladę (białą i gorzką). Tak przygotowaną "masę" wykładamy równomiernie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 150C piekarnika i pieczemy przez 10minut. Po tym czasie mieszamy lekko podpieczone płatki i pieczemy przez kolejne ok. 5minut (aż nabiorą złocistego koloru).
Podajemy z jogurtem i dowolnymi owocami sezonowymi.
przepyszna mieszanka! :)
OdpowiedzUsuńGranola jest pyszna :-) u mnie zawsze stoi słoiczek z zapasem :-)
OdpowiedzUsuńU nas tak samo ;-)
UsuńObłędna! Kocham domową granolę :)
OdpowiedzUsuńJest najlepsza ;-)
UsuńPyszności! Granole czekoladową piekłam już kilk razy i jak dla mnie jest najlepsza:D
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam każdy jej rodzaj, to idealna słodka przekąska :-)
Usuń