Składniki:
- 25 dag mąki orkiszowej
- 20 dag mąki pełnoziarnistej żytniej
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mleka
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- 3 łyżki migdałów w płatkach
- 2 łyżki sezamu
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu ciasta
Czekolada daktylowa:
- 150g daktyli
- około 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Daktyle zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na kilka godzin, aby namiękły (najlepiej na noc). Następnie miksujemy je blenderem, wraz z kakao, na jednolitą masę (jeśli jest zbyt gęsta, można dodać więcej mleka).
Przygotowujemy ciasto. Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy z
1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę orkiszową i dodajemy do niej mąkę pełnoziarnistą, mieszamy. Dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość dobrze wyrabiamy przez około 10-15minut, (ciasto wychodzi dość klejące). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę orkiszową i dodajemy do niej mąkę pełnoziarnistą, mieszamy. Dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość dobrze wyrabiamy przez około 10-15minut, (ciasto wychodzi dość klejące). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy je na prostokąt,
smarujemy czekoladą daktylową, a następnie rolujemy tak, aby powstał nam rulon.
Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Rulony ciasta przekładamy do
tortownicy, zwijając je na kształt ślimaka. Odstawiamy pod przykryciem na około
10minut, aby lekko podrosły.
Następnie smarujemy wierzch żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypujemy
sezamem i płatkami migdałów. Pieczemy w temp. 180C przez około 40minut (aż
ciasto się zrumieni).
Kawałki ciasta możemy podawać dodatkowo skropione lekko (tuż przed podaniem) miodem, bądź karmelem.
Wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że się podoba ;-)
UsuńŚwietne i ciasto i nadzienie:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńWygląda znakomicie! Aż żal jeść;)
OdpowiedzUsuńZjedliśmy bez żadnych skrupułów ;-)
UsuńTo nadzienie daktylowe .... mmm - rozmarzyłam się :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńGenialne nadzienie! Do tej pory nie wpadłam, na to, aby umieścić krem daktylowy w cieście drożdżowym:D Koniecznie muszę wypróbować takie połączenie.
OdpowiedzUsuńPolecam również ciasto drożdżowe pieczone z masłem orzechowym. Poezja:D
Masło orzechowe bardzo lubię, więc na pewno będzie próba z drożdżowym, tym bardziej skoro polecasz ;-)
UsuńWyglada oblednie! Mozna zjesc bez grzechu bo to samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńHaha, masz rację ;-)
UsuńPysznie wyglada :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńCiacho wygląda obłędnie, własnie rośnie u mnie w misce:) A krem daktylowy u mnie od lat funkcjonuje jako nutella, lecz nigdy go nie wykorzystywałam do pieczonego ciasta, raczej zamiast polewy na ostudzone już ciacho.
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis i zapraszam na www.urlopowiczka.blog.pl. Pozdrawiam
Mamy nadzieję, że posmakuje Ci ta wersja ;-) pozdrawiamy serdecznie!
UsuńJaki rozmiar formy został wykorzystany w tym przepisie ?
OdpowiedzUsuńForma miała średnicę 24cm, udanych wypieków :-)
Usuń