Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- około 600g wydrylowanych czereśni
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Z mąki
wymieszanej z proszkiem do pieczenia, soli, jajek, cukru pudru, i posiekanego
nożem masła energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki
na 1-2 godziny. Wydrylowane czereśnie zasypujemy cukrem pudrem, oraz mąką ziemniaczaną
- mieszamy tak, aby owoce oblepiły się mąką i cukrem.
Ciasto
wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim blaszkę (około 1/4 ciasta odkładamy) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Następnie wykładamy
na nie owoce. Z odłożonego wcześniej ciasta wałkujemy paseczki, z których
układamy na wierzchu ciasta ozdobną kratkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 180C i pieczemy około 40minut.
Bogato:)Tyle owoców:)
OdpowiedzUsuńLetnie szaleństwo - trzeba korzystać z tych skarbów póki są jeszcze dostępne :-)
UsuńŚwietne ciasto, takie domowe:D
OdpowiedzUsuńNajbardziej domowe ze wszystkich, w dodatku robiliśmy je u naszych rodziców - w rodzinnym domu - już bardziej domowo być nie może ;-)
Usuńczy zamiast czereśni mogą być inne owoce np.śliwki, wiśnie..
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, przy czym do wiśni sugeruję dodać nieco więcej cukru pudru, bo wiadomo -są bardziej kwaśne niż czereśnie, udanych wypieków :-)
Usuńupieczone i zjedzone, pycha!zrobiłam ze śliwek węgierek, ciasto kruchutkie, świetne!
OdpowiedzUsuńMąka orkiszowa nadaje ciastu wyjątkową kruchość dlatego my bardzo lubimy jej używać😊 Dziękujemy za podzielenie sie opinią, serdecznie pozdrawiamy.
Usuń