Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- około 400g czarnej porzeczki
- około 100g czerwonej porzeczki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Z mąki
wymieszanej z proszkiem do pieczenia, soli, jajek, cukru pudru, i posiekanego
nożem masła energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki
na 1-2 godziny. Porzeczki zasypujemy cukrem pudrem, oraz mąką ziemniaczaną
- mieszamy tak, aby owoce oblepiły się mąką i cukrem.
Ciasto
wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim blaszkę (około 1/4 ciasta odkładamy; użyliśmy
foremki o śr. 24cm) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Następnie wykładamy
na nie owoce. Z odłożonego wcześniej ciasta wałkujemy paseczki, z których
układamy na wierzchu tarty ozdobną kratkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 180C i pieczemy około 40minut.
pięknie wygląda, bardzo ładne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy :-)
UsuńPrzepiękna!:)
OdpowiedzUsuńDzięki ;-)
UsuńFenomenalna! :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńWygląda bosko! Chcę taką zjeść :D
OdpowiedzUsuńNo to robimy - szybciutko ;-)
Usuń