8/09/2016

8/09/2016

Orkiszowa tarta z porzeczkami






Składniki:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 1 jajko 
  • szczypta soli
  • około 400g czarnej porzeczki
  • około 100g czerwonej porzeczki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, soli, jajek, cukru pudru, i posiekanego nożem masła energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny. Porzeczki zasypujemy cukrem pudrem, oraz mąką ziemniaczaną - mieszamy tak, aby owoce oblepiły się mąką i cukrem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim blaszkę (około 1/4 ciasta odkładamy; użyliśmy foremki o śr. 24cm) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Następnie wykładamy na nie owoce. Z odłożonego wcześniej ciasta wałkujemy paseczki, z których układamy na wierzchu tarty ozdobną kratkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 40minut.






8 komentarzy: