Składniki:
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (rozdrobnionych)
- 1/2 szklanki płatków orkiszowych
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
- 2-3 łyżki żurawiny (opcjonalnie)
- 1 tabliczka czekolady deserowej (100g)
- około 3-4 łyżki miodu
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- 250ml jogurtu naturalnego
- 1 banan
- ok. 100g truskawek (mogą być mrożone)
- melon, czereśnie - ilość wg uznania
Wykonanie:
Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje płatki, orzeszki, żurawinę, mieszamy. Następnie dodajemy miód oraz olej kokosowy, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w dość grube kawałki czekoladę. Tak przygotowaną "masę" wykładamy równomiernie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 150C piekarnika i pieczemy przez 10minut. Po tym czasie mieszamy lekko podpieczone płatki i pieczemy przez kolejne ok. 5minut (aż nabiorą złocistego koloru).
Jogurt, truskawki i banana miksujemy blenderem na jednolitą masę. Przelewamy do miseczki, wsypujemy granolę. Na wierzch kładziemy kawałki melona, oraz czereśnie.
Uwielbiam czekoladową granolę, a w połączeniu z takimi dodatkami to już bajka:D
OdpowiedzUsuńJa w ogóle uwielbiam wszelkiego rodzaju granole - na śniadanie, na deser - sprawdza się w każdej sytuacji :-) ta jest nieco urozmaicona, ale zwykła, klasyczna granola też jest boska ;-)
Usuń