7/27/2016

7/27/2016

Czekoladowa granola z truskawkowym jogurtem, melonem i czereśniami


Składniki:
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (rozdrobnionych)
  • 1/2 szklanki płatków orkiszowych
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • 2-3 łyżki żurawiny (opcjonalnie)
  • 1 tabliczka czekolady deserowej (100g)
  • około 3-4 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • 250ml jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • ok. 100g truskawek (mogą być mrożone) 
  • melon, czereśnie - ilość wg uznania

Wykonanie:
Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje płatki, orzeszki, żurawinę, mieszamy. Następnie dodajemy miód oraz olej kokosowy, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w dość grube kawałki czekoladę. Tak przygotowaną "masę" wykładamy równomiernie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 150C piekarnika i pieczemy przez 10minut. Po tym czasie mieszamy lekko podpieczone płatki i pieczemy przez kolejne ok. 5minut (aż nabiorą złocistego koloru).

Jogurt, truskawki i banana miksujemy blenderem na jednolitą masę. Przelewamy do miseczki, wsypujemy granolę. Na wierzch kładziemy kawałki melona, oraz czereśnie.
 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam czekoladową granolę, a w połączeniu z takimi dodatkami to już bajka:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w ogóle uwielbiam wszelkiego rodzaju granole - na śniadanie, na deser - sprawdza się w każdej sytuacji :-) ta jest nieco urozmaicona, ale zwykła, klasyczna granola też jest boska ;-)

      Usuń