7/26/2016

7/26/2016

Grillowany schab z karmelizowanym rabarbarem i opiekanymi ziemniakami




Składniki: 
  • około 400g schabu 
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 gałązki rabarbaru
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka cukru brązowego
  • około 60-70 dag ziemniaków
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki w proszku ostrej
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2-3 ząbki czosnku

Wykonanie:
Sos sojowy, miód, musztardę i sok z cytryny mieszamy razem w miseczce. 
Schab dzielimy na porcje. Wkładamy je do miseczki z marynatą i odstawiamy na min. 30minut, aby mięso się zamarynowało. Po tym czasie smażymy mięso na patelni grillowej (około 3-4minuty z każdej strony).
Rabarbar kroimy w słupki (około 3cm długości), wsypujemy do niego cukier i mieszamy tak, aby rabarbar pokrył się cukrem. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy rabarbar  i podsmażamy, co jakiś czas mieszając około 10minut - rabarbar powinien stać się miękki.
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, obgotowujemy w wodzie (około 10 minut) - powinny stać się lekko miękkie na wierzchu, ale wewnątrz pozostać twardawe. Na brytfankę wylewamy oliwę, dodajemy zgnieciony czosnek (nie trzeba go obierać), rozmaryn oraz paprykę w proszku ostrą i słodką. Ziemniaki odcedzamy, pozostawiamy na durszlaku na kilka chwil aby odciekły, potrząsamy (ważne, aby ziemniaki stały się suche), po czym wykładamy na brytfankę z przyprawami. Obtaczamy je w przyprawach, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25minut. Po upieczeniu posypujemy je solą. 
Danie podajemy z ulubioną surówką. U nas: mizeria z sałatą i rzodkiewką.


2 komentarze: