Składniki:
- około 400g schabu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 gałązki rabarbaru
- 1 łyżka masła
- 1 czubata łyżka cukru brązowego
- około 60-70 dag ziemniaków
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej
- 1 łyżeczka papryki w proszku ostrej
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- 2-3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Sos sojowy, miód, musztardę i sok z cytryny mieszamy razem w miseczce.
Schab dzielimy na porcje. Wkładamy je do miseczki z marynatą i odstawiamy na min. 30minut, aby mięso się zamarynowało. Po tym czasie smażymy mięso na patelni grillowej (około 3-4minuty z każdej strony).
Rabarbar kroimy w słupki (około 3cm długości), wsypujemy do niego cukier i mieszamy tak, aby rabarbar pokrył się cukrem. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy rabarbar i podsmażamy, co jakiś czas mieszając około 10minut - rabarbar powinien stać się miękki.
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, obgotowujemy w wodzie (około 10 minut) - powinny stać się lekko miękkie na wierzchu, ale wewnątrz pozostać twardawe. Na brytfankę wylewamy oliwę, dodajemy zgnieciony czosnek (nie trzeba go obierać), rozmaryn oraz paprykę w proszku ostrą i słodką. Ziemniaki odcedzamy, pozostawiamy na durszlaku na kilka chwil aby odciekły, potrząsamy (ważne, aby ziemniaki stały się suche), po czym wykładamy na brytfankę z przyprawami. Obtaczamy je w przyprawach, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25minut. Po upieczeniu posypujemy je solą.
Danie podajemy z ulubioną surówką. U nas: mizeria z sałatą i rzodkiewką.
Zabieram to ze sobą<3
OdpowiedzUsuńZaraz znajdę jakiś słoik do zapakowania ;-D
Usuń