7/28/2016

7/28/2016

Torcik czekoladowo-śmietanowo-malinowy




Składniki (na foremkę o średnicy 18-20cm)
Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 150 ml mleka
  • 150 g roztopionego masła
  • 70 cukru trzcinowego
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

  • 200 g czekolady deserowej 
  • 100 g cukru
  • 50 g kakao
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g masła
  • około 300g ryżu preparowanego

Ponadto:

  • 300ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500g świeżych malin
  • owoce do dekoracji: maliny, truskawki + małe bezy



Wykonanie:

Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier,  mleko, masło i roztrzepujemy do połączenia składników.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170C ok. 50-60 minut (do "suchego patyczka"). Po wyjęciu z piekarnika ciasto strudzimy, a następnie kroimy na trzy blaty.


Przygotowujemy krem czekoladowy. W garnuszku mieszamy ze sobą śmietankę z cukrem i kakao. Podgrzewamy cały czas mieszając. Na koniec wkładamy do garnuszka pokrojone na kawałki masło. Mieszamy aż się rozpuści. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 3 minuty, a następnie wrzucamy połamaną czekoladę. Czekamy około 3-4 minuty. Następnie mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Masę studzimy.


Gdy masa będzie zimna, odlewamy około 1/2 szklanki (do dekoracji tortu), do pozostałej części dodajemy ryż preparowany, mieszamy. Odstawiamy do lodówki, aby trochę stężała.



Kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem.



Na pierwszy blat ciasta wykładamy masę czekoladową z ryżem preparowanym, rozsmarowujemy na  cieście. Przykrywamy drugim blatem, na który kładziemy 1/4 kremówki, wykładamy maliny (kilka odkładamy do dekoracji), na maliny wykładamy znów 1/4 kremówki. Przykrywamy trzecim blatem ciasta.

Boki toru smarujemy pozostałą kremówką. Wierzch polewamy odłożoną wcześniej czekoladą (jeśli stała się zbyt gęsta, podgrzewamy ją w kąpieli wodnej). Wierzch ciasta dekorujemy owocami i małymi bezami.
Tort wkładamy do lodówki na min. 2-3 godziny, aby masa czekoladowa stężała.
 


7 komentarzy: