Składniki
(na foremkę o średnicy 18-20cm)
Na ciasto:
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 150 ml mleka
- 150 g roztopionego masła
- 70 cukru trzcinowego
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
- 200 g czekolady deserowej
- 100 g cukru
- 50 g kakao
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g masła
- około 300g ryżu preparowanego
Ponadto:
- 300ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 500g świeżych malin
- owoce do dekoracji: maliny, truskawki + małe bezy
Wykonanie:
Jajka
rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier, mleko, masło i roztrzepujemy do połączenia składników.
Do drugiej
miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do
miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych
składników - cały czas mieszając rózgą. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170C
ok. 50-60 minut (do "suchego patyczka"). Po wyjęciu z
piekarnika ciasto strudzimy, a następnie kroimy na trzy blaty.
Przygotowujemy krem czekoladowy. W garnuszku mieszamy ze sobą śmietankę z cukrem i kakao. Podgrzewamy cały czas mieszając. Na koniec wkładamy do garnuszka pokrojone na kawałki masło. Mieszamy aż się rozpuści. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 3 minuty, a następnie wrzucamy połamaną czekoladę. Czekamy około 3-4 minuty. Następnie mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Masę studzimy.
Gdy
masa będzie zimna, odlewamy około 1/2 szklanki (do dekoracji tortu), do
pozostałej części dodajemy ryż preparowany, mieszamy. Odstawiamy do lodówki, aby
trochę stężała.
Kremówkę
ubijamy wraz z cukrem pudrem.
Na
pierwszy blat ciasta wykładamy masę czekoladową z ryżem preparowanym, rozsmarowujemy
na cieście. Przykrywamy drugim blatem,
na który kładziemy 1/4 kremówki, wykładamy maliny (kilka odkładamy do
dekoracji), na maliny wykładamy znów 1/4 kremówki. Przykrywamy trzecim blatem
ciasta.
Boki
toru smarujemy pozostałą kremówką. Wierzch polewamy odłożoną wcześniej
czekoladą (jeśli stała się zbyt gęsta, podgrzewamy ją w kąpieli wodnej).
Wierzch ciasta dekorujemy owocami i małymi bezami.
Tort wkładamy do lodówki na min. 2-3 godziny, aby masa czekoladowa stężała.
Tort wkładamy do lodówki na min. 2-3 godziny, aby masa czekoladowa stężała.
Same pyszności tu u Ciebie :d
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękujemy serdecznie :-)
UsuńPyszności! Czekolada i maliny to wspaniałe połączenie:)
OdpowiedzUsuńJedno z lepszych ;-)
UsuńŚliczny ten torcik :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńAż ślinka cieknie :-)
OdpowiedzUsuń