Składniki:
- 1 pstrąg patroszony
- 1 łyżka masła
- 1 cytryna
- sól, pieprz
- około 10 szparagów
- 2 łyżki oliwy
Układamy je w brytfance. Dodajemy gałązkę tymianku, układamy plasterki cytryny. Zapiekamy w piekarniku około 20min. w temp. 180C.
Szparagi myjemy, odrywamy zgrubiałe końcówki. Wkładamy do miseczki, wlewamy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy. Wykładamy je na brytfankę. Na wierzchu kładziemy rybę oraz pokrojoną w plasterki, pozostałą połówkę cytryny. Zapiekamy w piekarniku około 20min. w temp. 180C.
Szparagi i pstrąga możemy także zgrillować na patelni lub grillu.
Mniam zjadłabym taką rybkę :-)
OdpowiedzUsuńPyszności! Bardzo apetyczny obiadek:)
OdpowiedzUsuńPiękny ten pstrąg;)
OdpowiedzUsuń