5/20/2016

5/20/2016

Gofry belgijskie z konfiturą z rabarbaru, truskawkami i Oreo




Składniki (na około 12 gofrów):
  • 35 dag mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 20 dag masła 
Dodatki:
  • 200ml śmietany kremówki 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 gałązka rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • truskawki 
  • ciasteczka Oreo

 

Wykonanie:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, odstawiamy pod przykryciem aby wyrosły.  Do miski wbijamy jajka oraz żółtka, dodajemy cukier i miksujemy około 2-3minuty na wysokich obrotach miksera. Następnie do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sito, oraz szczyptę soli. Ponownie miksujemy. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i znów miksujemy (teraz na mniejszych obrotach miksera) aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy do niego po kawałku masło (powinno być w temperaturze pokojowej) i mieszamy drewnianą łyżką aż masło połączy się z ciastem. Ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Rabarbar myjemy, kroimy na grube plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojony rabarbar i dodajemy brązowy cukier. Wszystko podsmażamy aż rabarbar zmięknie i delikatnie się rozpuści, a cukier się rozpuści (około 6-8minut).
Kremówkę ubijamy, pod koniec wsypujemy cukier puder, mieszamy. 
Gdy ciasto drożdżowe ponownie wyrośnie, nakładamy je porcjami do gofrownicy i pieczemy gofry. 
Lekko studzimy (z gorących bita śmietana spłynie), a następnie wykładamy na ich wierzch: kremówkę, łyżkę rabarbaru, pokrojone truskawki oraz pokruszone ciasteczka Oreo.



11 komentarzy: