Składniki (na ok. 8-10 rożków)
- opakowanie ciasta francuskiego XXL
- 2 gałązki rabarbaru
- 50 dag świeżych truskawek
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie
- ok. 3 łyżki migdałów w płatkach
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Rabarbar myjemy, kroimy w plasterki. Truskawki myjemy, zdejmujemy szypułki, kroimy na pół. Owoce wkładamy do garnka, wsypujemy cukier i podsmażamy je przez około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając, aż nabiorą konsystencji konfitury (jeśli będą zbyt rzadkie, możemy przedłużyć czas gotowania, bądź dodać do nich około 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej). Studzimy.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty równej wielkości. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę truskawek i rabarbaru, składamy tak, aby powstał nam rożek. Brzegi dociskamy widelcem. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch rożków nacinamy nożem, tworząc 2-3 nacięcia. Następnie wierzch rożków smarujemy żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, oraz posypujemy migdałami w płatkach.
Pieczemy do zrumienienia około 15-20 minut, w temp. 180C.
Zgłodniałam od samego patrzenie :-)
OdpowiedzUsuńI o to chodzi ;-)
UsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają genialnie!
OdpowiedzUsuńMniam! Rabarbar i truskawki to wspaniałe połączenie smaków. Jestem ciekawa jak smakuje z ciastem francuskim;)
OdpowiedzUsuńŚmiem twierdzić, że komponuje się idealnie ;-)
UsuńBardzo intrygujące rożki ;D
OdpowiedzUsuń