5/23/2016

5/23/2016

Rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem i truskawkami


Składniki (na ok. 8-10 rożków)
  • opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • 2 gałązki rabarbaru
  • 50 dag świeżych truskawek
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie
  • ok. 3 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:
Rabarbar myjemy, kroimy w plasterki. Truskawki myjemy, zdejmujemy szypułki, kroimy na pół. Owoce wkładamy do garnka, wsypujemy cukier i podsmażamy je przez około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając, aż nabiorą konsystencji konfitury (jeśli będą zbyt rzadkie, możemy przedłużyć czas gotowania, bądź dodać do nich około 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej). Studzimy.
Ciasto francuskie  rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty równej wielkości. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę truskawek i rabarbaru, składamy tak, aby powstał nam rożek. Brzegi dociskamy widelcem. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch rożków nacinamy nożem, tworząc 2-3 nacięcia. Następnie wierzch rożków smarujemy żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, oraz posypujemy migdałami w płatkach. 
Pieczemy do zrumienienia około 15-20 minut, w temp. 180C.




7 komentarzy: