Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 kostka zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg sera białego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 gałązki dojrzałego rabarbaru
- 2-3 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
Ze składników przeznaczonych na ciasto zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je na około godzinę do lodówki
Przygotowujemy
masę serową. Ser mielimy przez maszynkę wraz z masłem (lub przeciskamy
przez praskę). Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, następnie
dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem. Białka ubijamy na
sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je
z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia
i delikatnie mieszamy.
Rabarbar kroimy na kawałki takiej długości, aby można nimi było wyłożyć wierzch ciasta (powinny być wszystkie mniej więcej równej długości). Wkładamy je do miski, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim prostokątną blaszkę (oraz boki) i
nakłuwamy widelcem w
kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy
około 5-7 minut.Po tym czasie wyjmujemy, wykładamy na ciasto masę serową oraz kawałki rabarbaru, obtoczone w cukrze i
całość pieczemy około 50-60minut w temp. 180C.
Ciasto wygląda pięknie ;D
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;-)
UsuńBajeczny sernik ,jeszcze bez mnie zachwycił,piękny ,biały.
OdpowiedzUsuńNiestety bez już się praktycznie skończył:-( ale warto go powspominać chociażby dzięki zdjęciom ;-)
UsuńZdjęcia jak marzenie! Uwielbiam wszelkie ciasta z rabarbarem, a na to mam szczególną ochotę ;)
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło :-)
UsuńCudnie się prezentuje! Pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam sezon rabarbarowy, bo wtedy wychodzi najlepsze ciasto drożdżowe. Nigdy jednak nie przyszło mi do głowy, aby dodać rabarbar do sernika, a coś mi mówi, że to będzie świetne połączenie.
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie ;-)
UsuńPo prostu cudowny :-)
OdpowiedzUsuńNo fajny, fajny ;D
OdpowiedzUsuńZdjęcie jak zwykle genialne <3 A przepis kusi! :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wprost fenomenalnie! :D
OdpowiedzUsuńMniam! Sernik z rabarbarem smakuje obłędnie, ale ja zwykle nie dodaję całych kawałków rabarbaru, tylko przygotowuję mus. Muszę zapisać sobie twoją wersję!:)
OdpowiedzUsuńA my z kolei musimy wypróbować z musem ;-)
UsuńWygląda jak rabarbarowe domino :)
OdpowiedzUsuńHaha, masz absolutną rację ;-)
Usuń