5/25/2016

5/25/2016

Sernik na kakaowym spodzie z rabarbarem



Składniki:
Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 kostka zimnego masła 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową:
  • 1 kg sera białego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 3-4 gałązki dojrzałego rabarbaru  
  • 2-3 łyżki brązowego cukru

Wykonanie:


Ze składników przeznaczonych na ciasto zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je na około godzinę do lodówki

Przygotowujemy  masę serową. Ser mielimy przez maszynkę wraz z masłem (lub przeciskamy przez praskę). Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, następnie dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. 
Rabarbar kroimy na kawałki takiej długości, aby można nimi było wyłożyć wierzch ciasta (powinny być wszystkie mniej więcej równej długości). Wkładamy je do miski, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim prostokątną blaszkę (oraz boki) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 5-7 minut.Po tym czasie wyjmujemy, wykładamy na ciasto masę serową oraz kawałki rabarbaru, obtoczone w cukrze i całość pieczemy około 50-60minut w temp. 180C. 


17 komentarzy:

  1. Bajeczny sernik ,jeszcze bez mnie zachwycił,piękny ,biały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety bez już się praktycznie skończył:-( ale warto go powspominać chociażby dzięki zdjęciom ;-)

      Usuń
  2. Zdjęcia jak marzenie! Uwielbiam wszelkie ciasta z rabarbarem, a na to mam szczególną ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie się prezentuje! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam sezon rabarbarowy, bo wtedy wychodzi najlepsze ciasto drożdżowe. Nigdy jednak nie przyszło mi do głowy, aby dodać rabarbar do sernika, a coś mi mówi, że to będzie świetne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcie jak zwykle genialne <3 A przepis kusi! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się wprost fenomenalnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Sernik z rabarbarem smakuje obłędnie, ale ja zwykle nie dodaję całych kawałków rabarbaru, tylko przygotowuję mus. Muszę zapisać sobie twoją wersję!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda jak rabarbarowe domino :)

    OdpowiedzUsuń