5/31/2016

5/31/2016

Dorsz zapiekany ze szparagami w aksamitnym sosie z pomidorem



Składniki:
  • 3 filety z dorsza (lub innej ryby o białym mięsie)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej
  • 1 łyżka kurkumy
  • sól
  • 4-5 kropel sosu piri-piri (lub zamiennie papryczka chilli)
  • 150 ml śmietanki 36%
  • kilka szparagów
  • 1-2 pomidory


Wykonanie:
Rybę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. 
Do miski wlewamy oliwę, dodajemy kurkumę, paprykę słodką, sól oraz sos piri-piri, dokładnie mieszamy. Wkładamy kawałki ryby, smarujemy je marynatą, układamy z powrotem w misce, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na około godzinę. 
Po tym czasie rybę podsmażamy na rozgrzanej patelni (bez dodatku oleju - jest już w marynacie), z dwóch stron przez około 2 minuty. Zdejmujemy rybę z patelni i przekładamy ją do naczynia żaroodpornego. 
Sosy które pozostały na patelni zalewamy stopniowo śmietanką i mieszamy, aby się nie zważyły. Zlewamy je z patelni na brytfankę.
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, układamy na rybie. Całość wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 15minut (aż szparagi lekko zmiękną).
Pomidora parzymy wrzątkiem, zdejmujemy z niego skórkę oraz usuwamy pestki. Miąższ kroimy w drobną kostkę.
Po wyjęciu z piekarnika na wierzch ryby kładziemy pomidora.
Podajemy z ryżem, kaszą, ziemniakami, frytkami itp.



6 komentarzy: