Składniki:
- 3 filety z dorsza (lub innej ryby o białym mięsie)
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej
- 1 łyżka kurkumy
- sól
- 4-5 kropel sosu piri-piri (lub zamiennie papryczka chilli)
- 150 ml śmietanki 36%
- kilka szparagów
- 1-2 pomidory
Wykonanie:
Rybę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski wlewamy oliwę, dodajemy kurkumę, paprykę słodką, sól oraz sos piri-piri, dokładnie mieszamy. Wkładamy kawałki ryby, smarujemy je marynatą, układamy z powrotem w misce, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie rybę podsmażamy na rozgrzanej patelni (bez dodatku oleju - jest już w marynacie), z dwóch stron przez około 2 minuty. Zdejmujemy rybę z patelni i przekładamy ją do naczynia żaroodpornego.
Sosy które pozostały na patelni zalewamy stopniowo śmietanką i mieszamy, aby się nie zważyły. Zlewamy je z patelni na brytfankę.
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, układamy na rybie. Całość wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 15minut (aż szparagi lekko zmiękną).
Pomidora parzymy wrzątkiem, zdejmujemy z niego skórkę oraz usuwamy pestki. Miąższ kroimy w drobną kostkę.
Po wyjęciu z piekarnika na wierzch ryby kładziemy pomidora.
Podajemy z ryżem, kaszą, ziemniakami, frytkami itp.
Piękne kolory, zjadłabym z ogromną chęcią;)
OdpowiedzUsuńCieszy nas to ;-)
UsuńOj tak! Uwielbiam tego typu rybne dania!
OdpowiedzUsuńI my także ;-)
UsuńŚwietnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńPolecam użyć do dania oliwkowe szparagi <3 Pyszne, delikatniejsze w smaku :) Coś jak młody groszek cukrowy!
OdpowiedzUsuń