Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
- 1 jajko
- 1 kg sera białego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg brzoskwiń świeżych lub puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajka, cukru pudru, i
posiekanego nożem masła energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym
wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny.
Przygotowujemy
masę serową. Ser mielimy przez maszynkę wraz z masłem (lub przeciskamy
przez praskę). Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, następnie
dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem. Białka ubijamy na
sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je
z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia
i delikatnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim blaszkę (my użyliśmy tortownicy śr. 24cm) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 8 minut.Po tym czasie wyjmujemy, wykładamy na ciasto pokrojone brzoskwinie (możemy je też wymieszać z masą serową), oraz masę serową i całość pieczemy około 50-60minut w temp. 180C.
Uwielbiam serniki, mają to do siebie, że można się w nich zakochać :-) twój wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;-)
UsuńI sernik i lektura mi bliska bardzo mi się podobają ;)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńWygląda B O S K O!
OdpowiedzUsuńDzięki! :-)
UsuńPyszności! Kocham wszelkiego rodzaju serniki<3
OdpowiedzUsuńMam dokładnie tak samo ;-)
UsuńFajne foto, szczególnie ta ręka lol :)
OdpowiedzUsuń;-)
Usuń