6/01/2016

6/01/2016

Sernik z brzoskwiniami


Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 1 jajko 
Masa serowa:



  • 1 kg sera białego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg brzoskwiń świeżych lub puszka brzoskwiń


Wykonanie:
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajka, cukru pudru, i posiekanego nożem masła energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny. 

Przygotowujemy  masę serową. Ser mielimy przez maszynkę wraz z masłem (lub przeciskamy przez praskę). Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, następnie dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim blaszkę (my użyliśmy tortownicy śr. 24cm) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 8 minut.Po tym czasie wyjmujemy, wykładamy na ciasto pokrojone brzoskwinie (możemy je też wymieszać z masą serową), oraz masę serową i całość pieczemy około 50-60minut w temp. 180C. 


10 komentarzy: