Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 2-3 jajka
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 5 dag pokrojonego Parmezanu
- ulubione pieczywo, np. bagietka
Wykonanie:
Szparagi myjemy. Odrywamy zdrewniałe końcówki, a następnie gotujemy na parze (lub we wrzącej wodzie) około 4minuty.
Jajko wbijamy do miseczki. W drugim garnuszku zagotowujemy wodę wraz z sokiem z cytryny. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień aby lekko się gotowała. Mieszamy ją, aby na środku garnka utworzył się z wody lej. Cały czas mieszając dodajemy jajko, po jego dodaniu przestajemy mieszać i gotujemy je przez około 3minuty (my gotujemy każde jajko oddzielnie). Po ugotowaniu możemy je odsączyć na papierowym ręczniku.
Szparagi wykładamy na talerz. Na nie kładziemy ugotowane jajka. Polewamy rozpuszczonym masłem. Doprawiamy pieprzem i solą, posypujemy parmezanem. Podajemy z ulubionym pieczywem.
Rewelacyjne śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńWspaniały pomysł na szparagi! Z chęcią zjadłabym taką porcyjkę:)
OdpowiedzUsuńZ chęcią poczęstujemy ;-)
Usuń