4/13/2016

4/13/2016

Zupa rybna (pomidorowo-kokosowa)



Składniki*
  • około 500g filetów z dowolnej ryby (my użyliśmy filetów z dorsza)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 szklanki białego wytrwanego wina
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 200ml passaty pomidorwej
  • około 1 szklanki wody
  • 3 ziemniaki
  • sól, pieprz
  • pęczek kolendry

Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka a paprykę w paski, drobno siekamy chilli i podsmażamy w garnku, aż cebula się zeszkli. Wówczas dodajemy białe wino i całość gotujemy aż wino odparuje. Wówczas do garnka dodajemy pomidory pelati, passatę pomidorową, wodę, oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Wówczas do garnka dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy. Na koniec wkładamy filety rybne (można je pokroić na mniejsze kawałki), przykrywamy pokrywką i nadal gotujemy na wolnym ogniu aż ryba dojdzie (około 5-8minut). Po włożeniu do garnka ryby, nie mieszamy zupy aby ryba się nie rozpadła!
Gdy ryba się ugotuję, zestawiamy zupę z palnika, wsypujemy do niej posiekaną kolendrę.

*przepis na zupę pochodzi z książki "Ryby są super"  (Kuchnia Lidla)


6 komentarzy:

  1. Garnek...och,ach<3
    a połączenie ryby,kokosa i pomidorów trafione,jadłam takie zestawienie,smaczne było:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe danie. Z chęcią bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolendra + ryba to dla mnie połączenie idealne, a do tego jeszcze mleczko kokosowe... Niebo w gębie! Koniecznie wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy, nietypowy przepis na zupę, koniecznie wypróbuję :) zawsze to jakaś odmiana od pomidorowej.

    OdpowiedzUsuń