Składniki*
- około 500g filetów z dowolnej ryby (my użyliśmy filetów z dorsza)
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 szklanki białego wytrwanego wina
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 200ml passaty pomidorwej
- około 1 szklanki wody
- 3 ziemniaki
- sól, pieprz
- pęczek kolendry
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka a paprykę w paski, drobno siekamy chilli i podsmażamy w garnku, aż cebula się zeszkli. Wówczas dodajemy białe wino i całość gotujemy aż wino odparuje. Wówczas do garnka dodajemy pomidory pelati, passatę pomidorową, wodę, oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Wówczas do garnka dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy. Na koniec wkładamy filety rybne (można je pokroić na mniejsze kawałki), przykrywamy pokrywką i nadal gotujemy na wolnym ogniu aż ryba dojdzie (około 5-8minut). Po włożeniu do garnka ryby, nie mieszamy zupy aby ryba się nie rozpadła!
Gdy ryba się ugotuję, zestawiamy zupę z palnika, wsypujemy do niej posiekaną kolendrę.
*przepis na zupę pochodzi z książki "Ryby są super" (Kuchnia Lidla)
Garnek...och,ach<3
OdpowiedzUsuńa połączenie ryby,kokosa i pomidorów trafione,jadłam takie zestawienie,smaczne było:)
W rzeczy samej ;-)
UsuńBardzo ciekawe danie. Z chęcią bym spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńKolendra + ryba to dla mnie połączenie idealne, a do tego jeszcze mleczko kokosowe... Niebo w gębie! Koniecznie wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńCiekawy, nietypowy przepis na zupę, koniecznie wypróbuję :) zawsze to jakaś odmiana od pomidorowej.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Ci posmakuje :-) Pozdrowienia!
Usuń