4/11/2016

4/11/2016

Drożdżówki z dżemem truskawkowym


 
 
 
Składniki (na około 10 bułeczek): 
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • słoik dżemu truskawkowego (najlepiej domowej roboty)
  • jajko i 3 łyżki mleka - do posmarowania wierzchu bułeczek

Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15minut). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Wyrośnięte cisto wałkujemy na placek w kształcie prostokąta. Smarujemy go dżemem, zwijamy tworząc rulon. Następnie kroimy go na paski szerokości około 5-6cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie na środku każdego ukrojonego kawałka ciasta robimy wgłębienie w środku okrągłym trzonkiem od chochelki. Sprawdźcie tutaj, jak formować drożdżówki.

Odstawiamy bułeczki na kilka minut, aby lekko podrosły. Następnie smarujemy je jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Pieczemy w temp. 180C przez około 20-25minut (aż się zrumienią).







9 komentarzy: