Składniki (na około 10 bułeczek):
- 50 dag mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- słoik dżemu truskawkowego (najlepiej domowej roboty)
- jajko i 3 łyżki mleka - do posmarowania wierzchu bułeczek
Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15minut). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Wyrośnięte cisto wałkujemy na placek w kształcie prostokąta. Smarujemy go dżemem, zwijamy tworząc rulon. Następnie kroimy go na paski szerokości około 5-6cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie na środku każdego ukrojonego kawałka ciasta robimy wgłębienie w środku okrągłym trzonkiem od chochelki. Sprawdźcie tutaj, jak formować drożdżówki.
Odstawiamy bułeczki na kilka minut, aby lekko podrosły. Następnie smarujemy je jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Pieczemy w temp. 180C przez około 20-25minut (aż się zrumienią).
Gdyby nie monitor,zjadłabym je wszystkie :)
OdpowiedzUsuń:-D
UsuńRozkoszne bułeczki! Aż mam ochotę ukraść Ci jedną i zanurzyć ją w takim ciepłym mleku :3
OdpowiedzUsuńJedną możesz ukraść - byle nie wszystkie :-P
UsuńZ tym mlekiem najlepsze!
OdpowiedzUsuńWiadomo ;-D
UsuńTobie to dobrze... pyszne buleczki, mleko...tylko pozazdroscic :)
OdpowiedzUsuńŻyć, nie umierać ;-)
UsuńNiezłe ciacho ;)
OdpowiedzUsuń