Składniki (na około 30 pierożków):
Ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ok. 300ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 40 dag mielonego mięsa z indyka
- 1 czerwona papryka
- 200ml passaty pomidorwej
- 1 nieduża cebula
- 1/2 papryczki chilli
- sól
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, oliwę sól i dodając stopniowo ciepłą wodę
zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka
chwil, owinięte w ściereczkę.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę bardzo drobno siekamy wraz z chilli i podsmażamy na patelni aż cebula się zeszkli. Wówczas na patelnię dodajemy zmielone mięso z indyka, podsmażamy około 5minut, a następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Wszystko smażymy aż mięso nabierze koloru. Wówczas dodajemy passatę, doprawiamy solą, mieszamy i dusimy na małym ogniu jeszcze kilka chwil (około 5minut) - mięso i papryka powinny być miękkie. Farsz lekko studzimy.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego szklanką kółka. Na każde nakładamy miejscowo po łyżeczce farszu, sklejamy brzegi tworząc pierożek. Gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłynął na
wierzch. Nam najbardziej smakują podsmażone, warto podać je z sosem czosnkowym i rukolą skropioną sokiem z cytryny.
Uuu,nieźle:)
OdpowiedzUsuńCudowne. To ja się wpraszam na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńAle fajne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają, a jak pysznie muszą smakować... ;)
OdpowiedzUsuń