4/15/2016

4/15/2016

Pierożki z farszem z indyka i papryki





Składniki (na około 30 pierożków):
Ciasto na pierogi:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 300ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
Farsz:
  • 40 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 200ml passaty pomidorwej
  • 1 nieduża cebula
  • 1/2 papryczki chilli
  • sól

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, oliwę sól i dodając stopniowo ciepłą wodę zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka chwil, owinięte w ściereczkę.
 
W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę bardzo drobno siekamy wraz z chilli i podsmażamy na patelni aż cebula się zeszkli. Wówczas na patelnię dodajemy zmielone mięso z indyka, podsmażamy około 5minut, a następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Wszystko smażymy aż mięso nabierze koloru. Wówczas dodajemy passatę, doprawiamy solą, mieszamy i dusimy na małym ogniu jeszcze kilka chwil (około 5minut) - mięso i papryka powinny być miękkie. Farsz lekko studzimy.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego szklanką kółka. Na każde nakładamy miejscowo po łyżeczce farszu, sklejamy brzegi tworząc pierożek. Gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłynął na wierzch. Nam najbardziej smakują podsmażone, warto podać je z sosem czosnkowym i rukolą skropioną sokiem z cytryny.


4 komentarze: