Składniki:
- 2 pstrągi patroszone
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 cytryna
- sól, pieprz
- około 60-70 dag ziemniaków
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej
- 1 łyżeczka papryki w proszku ostrej
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- 2-3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Ryby myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą, pieprzem oraz sokiem z 1/2 cytryny. Miękkie masło mieszamy z koperkiem i wkładamy je do środka ryb. Układamy je w brytfance. Dodajemy gałązkę tymianku, układamy plasterki cytryny. Zapiekamy w piekarniku około 20min. w temp. 180C.
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, obgotowujemy w wodzie (około 10 minut) - powinny stać się lekko miękkie na wierzchu, ale wewnątrz pozostać twardawe. Na brytfankę wylewamy oliwę, dodajemy zgnieciony czosnek (nie trzeba go obierać), rozmaryn oraz paprykę w proszku ostrą i słodką. Ziemniaki odcedzamy, pozostawiamy na durszlaku na kilka chwil aby odciekły, potrząsamy (ważne, aby ziemniaki stały się suche), po czym wykładamy na brytfankę z przyprawami. Obtaczamy je w przyprawach, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25minut. Po upieczeniu posypujemy je solą.
I taką rybkę bym z chęcią zjadła dzisiaj na obiad :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny klimat na zdjęciach, ta lina jest bombowa :)
OdpowiedzUsuńW przepisie chyba wkradł się błąd. Jest napisane, żeby ziemniaki wstawić do piekarnika z indykiem, a chyba chodzi tu o pstrąga, prawda? :)
Dziękujemy:-) Faktycznie, pomyłka w przepisie - już to poprawiliśmy, dobrze, że czuwasz ;-)
UsuńDziękuję pięknie, zachęcam do wypróbowania i również pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń