4/18/2016

4/18/2016

Pieczony pstrąg z paprykowymi ziemniaczkami




Składniki:
  • 2 pstrągi patroszone
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • około 60-70 dag ziemniaków
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki w proszku ostrej
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2-3 ząbki czosnku

Wykonanie:
Ryby myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą, pieprzem oraz sokiem z 1/2 cytryny. Miękkie masło mieszamy z koperkiem i wkładamy je do środka ryb. Układamy je w brytfance. Dodajemy gałązkę tymianku, układamy plasterki cytryny. Zapiekamy w piekarniku około 20min. w temp. 180C.

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, obgotowujemy w wodzie (około 10 minut) - powinny stać się lekko miękkie na wierzchu, ale wewnątrz pozostać twardawe. Na brytfankę wylewamy oliwę, dodajemy zgnieciony czosnek (nie trzeba go obierać), rozmaryn oraz paprykę w proszku ostrą i słodką. Ziemniaki odcedzamy, pozostawiamy na durszlaku na kilka chwil aby odciekły, potrząsamy (ważne, aby ziemniaki stały się suche), po czym wykładamy na brytfankę z przyprawami. Obtaczamy je w przyprawach, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25minut. Po upieczeniu posypujemy je solą. 





4 komentarze:

  1. I taką rybkę bym z chęcią zjadła dzisiaj na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny klimat na zdjęciach, ta lina jest bombowa :)
    W przepisie chyba wkradł się błąd. Jest napisane, żeby ziemniaki wstawić do piekarnika z indykiem, a chyba chodzi tu o pstrąga, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy:-) Faktycznie, pomyłka w przepisie - już to poprawiliśmy, dobrze, że czuwasz ;-)

      Usuń
  3. Dziękuję pięknie, zachęcam do wypróbowania i również pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń