3/18/2016

3/18/2016

Rożki z ciasta filo z farszem z cukinii, pieczarek i soczewicy



Składniki:

  • opakowanie ciasta filo
  • 1 cukinia
  • 20dag pieczarek
  • 300 ml passaty pomidorowej 
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy 
  • 1 nieduża cebula
  • papryczka chilli
  • sól
  • oliwa z oliwek lub roztopione masło

Wykonanie:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni aż się zeszkli. Następnie dodajemy do niej pokrojoną dość drobno cukinię oraz pieczarki, wszystko podsmażamy około 5minut. Następnie na patelnię dodajemy passatę, opłukaną na sicie soczewicę (czerwonej nie trzeba moczyć), posiekaną papryczkę chilli, doprawiamy solą oraz opcjonalnie szczyptą cukru. Dusimy około 15-20minut, aż soczewica zmięknie (w razie potrzeby można dolać na patelnię około 1/2 szklanki wody).

Płaty ciasta filo kroimy wzdłuż na pół, skrapiamy każdy oliwą lub roztopionym masłem, nakładamy po łyżce farszu, a następnie zwijamy z nich rożki. Pieczemy w temp. 200C przez około 15minut. Podajemy z sosem czosnkowym ,tzatziki itp.



4 komentarze: