3/17/2016

3/17/2016

Pudding z kaszy jaglanej z mango i czekoladą



Skład.
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • około 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 dojrzałe mango
  • czekolada deserowa
  • laska wanilii (opcjonalnie)

Zaczynamy. Kaszę płuczemy na sitku, a następnie przelewamy gorącą wodą. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kaszę, mieszamy kilka razy, wrzucamy przekrojoną laskę wanilii/opcjonalnie,  przykrywamy i odstawiamy na 15minut na bardzo małym ogniu aby kasza się  ugotowała (nie mieszamy jej w trakcie, aby nie zrobiła nam się papka). Po upływie tego czasu kasza powinna wchłonąć mleko. Zdejmujemy ją wówczas z ognia, lekko studzimy, a następnie  blendujemy wraz z jogurtem na jednolitą masę ( w razie potrzeby można dodać więcej jogurtu). Przekładamy do wysokiej szklanki.
Mango obieramy (LINK)a następnie również je blenujemy. Wykładamy na jaglankę. Wierzch dekorujemy wiórami z czekolady, które robimy za pomocą noża.


3 komentarze:

  1. Takie jaglane puddingi smakują obłędnie,chociaż ich wykonanie jest bardzo proste :) ciekawy pomysł, aby użyć mango, spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor nadaje mango:)bardzo trafiony pomysł,chętnie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń