Skład.
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- około 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 dojrzałe mango
- czekolada deserowa
- laska wanilii (opcjonalnie)
Zaczynamy. Kaszę płuczemy na sitku, a następnie przelewamy gorącą wodą. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kaszę, mieszamy kilka razy, wrzucamy przekrojoną laskę wanilii/opcjonalnie, przykrywamy i odstawiamy na 15minut na bardzo małym ogniu aby kasza się ugotowała (nie mieszamy jej w trakcie, aby nie zrobiła nam się papka). Po upływie tego czasu kasza powinna wchłonąć mleko. Zdejmujemy ją wówczas z ognia, lekko studzimy, a następnie blendujemy wraz z jogurtem na jednolitą masę ( w razie potrzeby można dodać więcej jogurtu). Przekładamy do wysokiej szklanki.
Mango obieramy (LINK)a następnie również je blenujemy. Wykładamy na jaglankę. Wierzch dekorujemy wiórami z czekolady, które robimy za pomocą noża.
Takie jaglane puddingi smakują obłędnie,chociaż ich wykonanie jest bardzo proste :) ciekawy pomysł, aby użyć mango, spróbuję:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mango, stąd pomysł na jego użycie ;-)
UsuńPiękny kolor nadaje mango:)bardzo trafiony pomysł,chętnie zrobię:)
OdpowiedzUsuń