Szanowni, Drodzy, Kochani! :-)
Jakiś czas temu mieliśmy ogromną przyjemność uczestniczyć w słodkich warsztatach wielkanocnych zorganizowanych przez LIDL POLSKA. Pod czujnym okiem Pawła Małeckiego mieliśmy możliwość przygotować trzy tradycjonalne ciasta, które w czasie świąt goszczą na wielu polskich stołach. Oczywiście przepisy te były opracowane przez samego Mistrza i wyszły iście mistrzowsko :-)
A skoro święta Wielkanocne tuż tuż, chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisami Mistrza. Tym wpisem rozpoczynamy także na naszym blogu propozycje wielkanocne - mamy nadzieję, że Was zainspirują ;-)
Radosnych przygotowań!
*zdjęcia z warsztatów pochodzą od organizatora
Poniżej obiecane przepisy na babkę, tartę wielkanocną a la Paschę oraz mazurek - nasz absolutny faworyt, który na pewno zagości na naszym wielkanocnym stole ;-)
Składniki
- 100 g drożdży (1 kostka)
- 220 ml mleka (lekko podgrzanego)
- ok. 750 g mąki pszennej typu 405, przesianej przez sito
- 120 g cukru
- 7 żółtek jaj
- 3 jajka
- 2 laski wanilii
- 250 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy do babki)
- otarta skórka z 1 sparzonej cytryny
- otarta skórka z 1/2 sparzonej pomarańczy
- 50 g rodzynek namoczonych w letniej wodzie
- 50 g moreli suszonych posiekanych w kostkę
- szczypta soli
Lukier: 150 g cukru
pudru, otarta skórka z 1/2 pomarańczy, kilka łyżek soku z pomarańczy
Przygotowanie
·
Mąkę
przesiewamy do miski. Mleko w rondelku podgrzewamy z nasionkami z laski wanilii
do uzyskania letniej temperatury. Drożdże ucieramy w miseczce z 2 łyżkami
cukru. Następnie do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko. W mące robimy
dołek i drożdże wraz z mlekiem wlewamy do środka. Tak przygotowany rozczyn
delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15
minut.
·
Masło delikatnie
rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy). Rondelek z masłem odstawiamy na bok.
Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru . Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi
żółtkami i jajami oraz szczyptą soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do
ciasta dodajemy roztopione masło, zaparzone osobno składniki i w dalszym ciągu wyrabiamy. Do wyrobionego
ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele
oraz otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Całość mieszamy do uzyskania
luźnej konsystencji, do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk.
Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do
wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto ponownie
zagniatamy i przekładamy do dużej formy do baby wysmarowanej masłem i oprószonej
mąką. Ciasto w formie odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Następnie formę wkładamy do nagrzanego do 180°C (termoobieg) piekarnika na
dolną półkę i pieczemy około 55-60 minut.
·
Gorącą babkę
wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
Lukier
·
Do przesianego
cukru pudru stopniowo dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy, mieszamy do
momentu uzyskania konsystencji lukru. Na koniec dodajemy otartą skórkę z pomarańczy
i mieszamy.
·
Gdy babka
przestygnie, polewamy ją lukrem. Polewanie zaczynamy od góry babki.
Z podanych
wcześniej składników odważyć: 150-200g mąki, 100g masła, 100 ml mleka.
Mleko
zagotować z masłem i dodać mąkę - zaparzyć tak jak ciasto parzone !
Tarta Wielkanocna a la Pascha - 1
szt.
Kruche ciasto – forma do tarty około 18-20 cm
- 75 g zmielonych na mączkę pistacji (kilka pistacji pozostawiamy w całości do dekoracji)
- 120 g mąki pszennej (110 g do kruchego ciasta, 10 g do podsypania ciasta podczas wałkowania)
- 90 g miękkiego masła
- 85 g cukru trzcinowego
- 2 żółtka
Kruche ciasto pistacjowe: Mąkę na ciasto mieszamy z pistacjami i cukrem
trzcinowym. Dodajemy masło, zagniatamy, następnie żółtka i wszystko krótko
wyrabiamy (do połączenia składników). Ciasto zawijamy w folię spożywczą
i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto
rozwałkowujemy na desce podsypanej mąką, na grubość 4-5 mm (jeśli zamiast kilku
małych foremek do tartaletek używamy formy do jednej tarty, ciasto
rozwałkowujemy na grubość 7-8 mm). Z ciasta wycinamy koła o wielkości foremek
jakimi dysponujemy (w przepisie użyto foremek o średnicy 8-9 cm). Foremki
wykładamy ciastem (musi przylegać do ścianek). Foremki z ciastem
wkładamy do lodówki na 10-15 minut. Następnie umieszczamy je w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu)
i pieczemy przez 12-15 minut (jeśli zamiast kilku małych tartaletek pieczemy
jedną tartę, czas pieczenia wydłuży się do około 20 minut).Upieczone ciasto
studzimy, następnie wyjmujemy z foremek.
Składniki
- 0,5 kg twarogu tłustego
- kilka łyżek kwaśnej śmietany 12%, do dodania, gdy twaróg będzie bardzo suchy
- 100 g masła
- 3 żółta jaj, ugotowanych na twardo
- 100 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 100-150g mieszanki bakalii, posiekanych
- 50 g Migdały słupki
- 50 g suszonych moreli, pokrojonych w drobną kostkę (odrobinę pozostawiamy w całości do dekoracji)
- 50 g pistacji, obranych i posiekanych
- 25 ml rumu
- niewielka ilość suszonych daktyli (do dekoracji)
Przygotowanie
·
Twaróg mielimy
(jeżeli twaróg będzie bardzo suchy, dodajemy do niego kilka łyżek kwaśnej
śmietany). Lub używamy twarogu sernikowego
·
Ugotowane na
twardo żółtka miksujemy z masłem, cukrem pudrem i nasionkami z laski wanilii.
Całość łączymy ze zmielonym twarogiem. Do masy dodajemy pokrojone suszone
morele, pistacje, posiekane bakalie oraz rum. Wszystkie składniki mieszamy.
Jeżeli masa będzie zbyt sucha i nie będzie miała gładkiej konsystencji,
dodajemy do niej kwaśną śmietanę.
·
Masę
przekładamy do wystudzonego spodu z ciasta kruchego. Następnie wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu z lodówki
dekorujemy ją suszonymi morelami i daktylami, lub innymi dekoracjami .
·
Wszystkie orzechy najpierw prażymy w piekarniku 160
stopni około 10 minut.
Składniki
Ciasto czekoladowe bez mąki
- 6 jaj „L”
- 80 g cukru
- 200 g czekolady deserowej
- 50 g masła
Ganasz czekoladowy
- 200 g śmietanki 30%
- 200 g czekolady deserowej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki miękkiego masła
- 20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie)
- dżem z czarnej porzeczki
Do dekoracji
- bakalie (np. suszone morele, pistacje, migdały, suszona żurawina, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas)
Przygotowanie
·
W garnku
rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady – całość podgrzewamy
do momentu rozpuszczenia się czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę (żółtka
odstawiamy), podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany
dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną
czekoladę z masłem. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę. Pieczemy w temperaturze
180°C przez 10-12 minut, następnie ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto
wyjmujemy z blachy i kładziemy na desce.
·
Śmietankę
zagotowujemy z miodem. Do śmietanki wrzucamy pokruszoną czekoladę, po chwili
mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Mieszając,
dodajemy miękkie masło. Możemy dodać 20 ml whisky lub likieru. Masę przelewamy
do miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła.
·
Upieczone
ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem
z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykrywamy kolejną częścią ciasta i
delikatnie smarujemy ją ganaszem czekoladowym, układamy kolejną część ciasta,
smarujemy ją ganaszem i przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Mazurek wstawiamy
do lodówki na mniej więcej 30 minut. Odrobinę ganaszu zostawiamy do dekoracji,
resztę podgrzewamy w mikrofalówce w celu uzyskania konsystencji polewy.
Rozpuszczony ganasz mieszamy.
·
Schłodzone
ciasto oblewamy podgrzanym ganaszem. Następnie ciasto dekorujemy rozetkami za
pomocą papierowego kornetu z ganaszem czekoladowym. Na mazurku układamy
dekorację z suszonych i kandyzowanych owoców, pistacji i migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz