2/09/2016

2/09/2016

Czerwony ryż z kurczakiem, jarmużem i granatem




Składniki (na 2 porcje):
  • 300g czerwonego ryżu (można zastąpić białym, brązowym, dzikim)
  • 300g piersi z kurczaka
  • garść jarmużu
  • połówka granatu
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1/3 szklanki pestek z dyni
  • sól, pieprz, papryka w proszku słodka i ostra

Wykonanie:
  1. Na suchą patelnię wsypujemy pestki z dyni i prażymy je około 10minut.
  2. Następnie na patelnię wlewamy trochę oliwy. Cebulę siekamy i wsypujemy na patelnię - podsmażamy aż się zeszkli. 
  3. Kurczaka kroimy w kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i paprykami w proszku. Wrzucamy do cebuli i smażymy aż się zrumieni. 
  4. Ryż gotujemy w osolonej wodzie około 20minut.
  5. Do podsmażonego kurczaka dodajemy ugotowany ryż, oraz umyty jarmuż porwany na kawałki. Podsmażamy kilka chwil (około 5minut) aż jarmuż stanie miękki, ale wciąż będzie miał intensywnie zielony kolor. Wówczas na patelnię dodajemy uprażone wcześniej pestki dyni, oraz "pestki" z granatu. Wszystko mieszamy i podajemy.


2 komentarze: