Składniki (na foremkę o średnicy 18-20cm)
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 150 ml mleka
- 150 g roztopionego masła
- 70 cukru trzcinowego
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponad to:
- 300ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 4-5 bananów
- 1/2 cytryny
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier, mleko, masło i roztrzepujemy do połączenia składników.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170C ok. 50-60 minut (do "suchego patyczka"). Po wyjęciu z piekarnika ciasto strudzimy.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170C ok. 50-60 minut (do "suchego patyczka"). Po wyjęciu z piekarnika ciasto strudzimy.
Wierzch ścinamy i rozkruszamy. Łyżką wydrążamy także miąższ ciasta (pozostawiamy boki szerokości ok. 1cm) - na dowolną głębokość (od niej zależy ile bananów zmieści się w środku).
Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną na drobne kawałki czekoladę, mieszamy.
Banany obieramy, kroimy wzdłuż na połówki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy je na wydrążonym cieście (ciasto można delikatnie namoczyć ponczem, np. wodą z sokiem z cytryny, herbatą). Na banany wykładamy kremówkę z czekoladą, formując z niej kształt kopca. Wierzch posypujemy pokruszonym wcześniej ciastem.
Kopczyk bardzo urodziwy!:)
OdpowiedzUsuńWiadomo, że najlepszy :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto jest takie lekkie, delikatne.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kopca kreta! ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę :-)??? Szok! Musisz koniecznie wypróbować, jeśli lubisz banany to na pewno Ci posmakuje - chyba nie ma lepszej pary niż banany i bita śmietana (a do tego jeszcze ciasto czekoladowe) - to mówi samo za siebie ;-)
UsuńAż wstyd się przyznać, ale ja również nigdy nie jadłam kopca kreta o_O. Najwyższy czas to zmienić, bo wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuń