2/08/2016

2/08/2016

Domowy "kopiec kreta"



Składniki (na foremkę o średnicy 18-20cm)
Na ciasto:
    •     200 g mąki pszennej
    •     4 jajka
    •     150 ml mleka
    •     150 g roztopionego masła
    •     70 cukru trzcinowego
    •     50 g kakao
    •     1 łyżeczka sody oczyszczonej
    •     1 łyżeczka proszku do pieczenia



Ponad to:
  • 300ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4-5 bananów
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier,  mleko, masło i roztrzepujemy do połączenia składników.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170C ok. 50-60 minut (do "suchego patyczka"). Po wyjęciu z piekarnika ciasto strudzimy.
 
Wierzch ścinamy i rozkruszamy. Łyżką wydrążamy także miąższ ciasta (pozostawiamy boki szerokości ok. 1cm) - na dowolną głębokość (od niej zależy ile bananów zmieści się w środku). 
Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną na drobne kawałki czekoladę, mieszamy.

Banany obieramy, kroimy wzdłuż na połówki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy je na wydrążonym cieście (ciasto można delikatnie namoczyć ponczem, np. wodą z sokiem z cytryny, herbatą). Na banany wykładamy kremówkę z czekoladą, formując z niej kształt kopca. Wierzch posypujemy pokruszonym wcześniej ciastem.




6 komentarzy:

  1. Kopczyk bardzo urodziwy!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię to ciasto jest takie lekkie, delikatne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam kopca kreta! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę :-)??? Szok! Musisz koniecznie wypróbować, jeśli lubisz banany to na pewno Ci posmakuje - chyba nie ma lepszej pary niż banany i bita śmietana (a do tego jeszcze ciasto czekoladowe) - to mówi samo za siebie ;-)

      Usuń
  4. Aż wstyd się przyznać, ale ja również nigdy nie jadłam kopca kreta o_O. Najwyższy czas to zmienić, bo wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń