Składniki (na 3-4 porcje)
- 2 filety z dorsza
- 2 bataty
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 suszone papryczki chilli
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- trawa cytrynowa (opcjonalnie)
- pęczek kolendry
- 2 łyżeczki curry
- 1/2 cytryny
- 1/2puszki mleczka kokosowego
- 400ml passaty pomidorowej
- sól, pieprz
- 400g ryżu jaśminowego
Wykonanie:
Bataty gotujemy na parze w mundurkach (powinny być al dente - nie do końca ugotowane, ponieważ dojdą jeszcze w curry). Po ugotowaniu obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki.
Imbir obieramy, kroimy w cienkie słupki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, oraz curry, a także posiekane łodyżki kolendry. Jeśli używacie też trawy cytrynowej, należy ją zmiażdżyć płazem noża, a następnie posiekać i także wrzucić na patelnię. Wszystko podsmażamy około 5minut. Następnie na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy. Dodajemy bataty.
Filety z dorsza tniemy w dość grube paski, oprószamy je solą i pieprzem, a następnie wkładamy do naszego curry. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10-15minut, aby ryba doszła.
Zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną natkę kolendry. W razie potrzeby doprawiamy sokiem z cytryny.
Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Uwielbiam curry! Mega pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńu mnie dziś też będzie! ale numer, chciałam zrobić w bardzo podobny sposób :)
OdpowiedzUsuńhehe, zgraliśmy się ;-)
UsuńDo takich dań nie trzeba mnie długo zachęcać- świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDo takich dań nie trzeba mnie długo zachęcać- świetnie wygląda;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMówisz do mnie moim językiem, danie mega.
OdpowiedzUsuń