2/11/2016

2/11/2016

Drożdżowe placuszki z karmelizowanymi owocami




Składniki (na około 12sztuk placków)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 2 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki brązowego cukru

  • 2 gruszki 
  • 2 śliwki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 goździki  
  • jogurt naturalny

Wykonanie:
Drożdże, łyżeczkę cukru i pół szklanki ciepłego mleka dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, aby zaczyn podrósł. Mąkę przesiewamy do miski. Jajka ucieramy z cukrem. Masło topimy.
Do mąki dodajemy zaczyn, następnie jaja z cukrem, resztę ciepłego mleka, a na końcu stopione (nie gorące!) masło. Mieszamy ciasto drewnianą chochelką, dobrze je wybijamy, aż na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy i pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.


Gruszki obieramy i dzielimy na cząstki, śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz owoce i wszystko podsmażamy, mieszając, aż cukier się skarmelizuje. Na koniec dodajemy cynamon i goździki.

Wyrośnięte ciasto na placki wykładamy łyżką na patelnię i smażymy na minimalnej ilości oleju. Gorące placuszki podajemy z owocami oraz z dodatkiem jogurtu naturalnego.



 

3 komentarze: