2/15/2016

2/15/2016

Azjatycka zupa z polędwiczką, makaronem ryżowym i warzywami




Składniki:
  • 500g polędwiczki wołowej lub wieprzowej
  • 1 brokuł
  • 2-3 marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 por
  • 1/2 średniej wielkości selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula 
  • 1/2 szklanki grzybków Mun 
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • opakowanie makaronu ryżowego (około 400g)
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 2 papryczki chilli (my użyliśmy suszonych)


Wykonanie:
Grzyby Mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10minut, aby napęczniały.
Cebulę kroimy w kostkę. Polędwiczkę w plastry. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy cebulę, dodajemy pokruszoną (lub pokrojoną) papryczkę chilli, oraz pokrojony w słupki imbir i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Wówczas do garnka wkładamy pokrojone polędwiczki. Podsmażamy aż nabiorą koloru z obydwu stron (około 5minut). Wówczas do garnka wlewamy około 1 1/2l zimnej wody. Dodajemy przekrojonego na 4 części pora (na pół oraz w poprzek), przekrojoną na pół pietruszkę oraz selera. Dodajemy także sos sojowy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie przykrywamy pokrywką i gotujemy około 40minut na małym ogniu. Po tym czasie do garnka wrzucamy pokrojoną w słupki marchewkę oraz pokrojoną w paski paprykę, a także grzyby Mun. Gotujemy ponownie 15minut. 
Po upływie tego czasu wyjmujemy z garnka pietruszkę, selera oraz pora. Do zupy dodajemy natomiast podzielonego na różyczki brokuła. Gotujemy jeszcze około 4-5minut (aż brokuł lekko zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrny i intensywnie zielony). 
Zdejmujemy zupę z ognia. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy ją (sosem sojowym, solą, lub pieprzem). Do wrzącej (ale zdjętej już z ognia) zupy dodajemy makarony ryżowy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 4-5minut). Po tym czasie, po wymieszaniu zupa jest już gotowa do jedzenia.


4 komentarze: