2/16/2016

2/16/2016

Pomidorowe sorgo z brokułem i polędwiczką wieprzową




Składniki:

  • 2 szklanki sorgo
  • 1 brokuł
  • około 10 pomidorków koktajlowych
  • 500g polędwiczki wieprzowej
  • 1 suszona papryczka chilli
  • sól, pieprz
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (można zastąpić oliwą)

Wykonanie:

Sorgo zalewamy wodą  i odstawiamy na noc (lub przynajmniej na kilka godzin).
Po namoczeniu płuczemy je pod bieżącą wodą, wsypujemy do garnka, zalewamy 3-4 szklanki wrzątku, dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem około 15minut. Po tym czasie wyłączamy ogień, i pozostawiamy sorgo pod przykryciem jeszcze około 8-10minut. 
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy (najlepiej na parze),.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (lub oliwę), cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni aż się zeszkli. 
Polędwiczkę kroimy w plastry, dodajemy na patelnię i podsmażamy około 3-4minuty z każdej strony, następnie na patelnię dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i całość podsmażamy jeszcze około 5minut aż pomidorki lekko się rozpadną. Wówczas dodajemy na patelnię ugotowane sorgo, oraz brokuła, całość mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy pieprzem oraz solą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz