Składniki:
- 2 szklanki sorgo
- 1 brokuł
- około 10 pomidorków koktajlowych
- 500g polędwiczki wieprzowej
- 1 suszona papryczka chilli
- sól, pieprz
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (można zastąpić oliwą)
Wykonanie:
Sorgo zalewamy wodą i odstawiamy na noc (lub przynajmniej na kilka godzin).
Po namoczeniu płuczemy je pod bieżącą wodą, wsypujemy do garnka, zalewamy 3-4 szklanki wrzątku, dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem około 15minut. Po tym czasie wyłączamy ogień, i pozostawiamy sorgo pod przykryciem jeszcze około 8-10minut.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy (najlepiej na parze),.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (lub oliwę), cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni aż się zeszkli.
Polędwiczkę kroimy w plastry, dodajemy na patelnię i podsmażamy około 3-4minuty z każdej strony, następnie na patelnię dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i całość podsmażamy jeszcze około 5minut aż pomidorki lekko się rozpadną. Wówczas dodajemy na patelnię ugotowane sorgo, oraz brokuła, całość mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy pieprzem oraz solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz