Składniki:
Na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- 350g maku mielonego
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 dag drożdży
- 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich lub laskowych
- 1/2 szklanki rodzynek (sparzonych wrzątkiem)
- 1 jajko do posmarowania
- 2 łyżki mleka
- opcjonalnie: biała czekolada
Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15minut). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Mielony mak zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10minut, a następnie odcedzamy.
Dodajemy do niego cukier, rozkruszone drożdże, bakalie, oraz żółtka, wszystko mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do maku, ponownie mieszamy.
Wyrośnięte cisto wałkujemy na placek w kształcie prostokąta. Smarujemy go makiem, zwijamy tworząc rulon. Następnie kroimy go na paski szerokości około 5-6cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie na środku każdego ukrojonego kawałka ciasta robimy wgłębienie w środku okrągłym trzonkiem od chochelki. Sprawdźcie tutaj, jak formować drożdżówki.
Odstawiamy bułeczki na kilka minut, aby lekko podrosły. Następnie smarujemy je jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Pieczemy w temp. 180C przez około 20-25minut (aż się zrumienią).
Gdy lekko przestygną wierzch można udekorować strużkami rozpuszczonej białej czekolady.
Uwielbiam domowe drożdżówki! Wtedy cały dom tak cudownie pachnie..
OdpowiedzUsuńUwielbiam te drożdżówki, najlepiej z ogromem maku<3
OdpowiedzUsuń