Składniki:
- 300g makaronu typu capunti (można użyć penne)
- 10-15 dag kiełbaski chorizo paprykowej
- 2 jajka
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- około 10 dag parmezanu
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- natka z pietruszki
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy (zachowując około 1 szklankę wody z gotowania).
Cebulę drobno siekamy wraz z czosnkiem. Podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oliwy aż cebula się zeszkli.
Wówczas na patelnię dodajemy chorizo pokrojone na półplasterki. Podsmażamy aż z kiełbasy wytopi się tłuszcz.
W garnuszku trzepaczką mieszamy jajka z jogurtem naturalnym, tartym parmezanem, oraz około 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
Na patelnię z podsmażoną chorizo dodajemy ugotowany makaron, wlewamy sos z wymieszanych jajek, parmezanu i jogurtu i wszystko mieszamy na patelni (jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy pozostałą wodę z gotowania makaronu).
Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Podajemy od razu po wyłożeniu na talerze. Wierzch możemy dodatkowo oprószyć tartym parmezanem.
ostatnio spotkałam gdzieś ten makaron i za nic nie wiedziałam, jak mogłabym go podac - pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńJako ogromny miłośnik carbonary czuję się prawdziwie ukontentowany! Genialne wydanie tego słynnego dania! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia i aranżacje potraw, normalnie ślinka cieknie i przez to mam ochotę gotować :)
OdpowiedzUsuńMiło nam to słyszeć, bardzo dziękujemy za ciepłe słowa :-) pozdrawiamy i życzymy smacznego ;-)
Usuń