2/18/2016

2/18/2016

Makaron capunti w sosie carbonara z chorizo




Składniki:
  • 300g makaronu typu capunti (można użyć penne)
  • 10-15 dag kiełbaski chorizo paprykowej
  • 2 jajka
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 10 dag parmezanu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • natka z pietruszki

Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy (zachowując około 1 szklankę wody z gotowania).
Cebulę drobno siekamy wraz z czosnkiem. Podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oliwy  aż cebula się zeszkli.
Wówczas na patelnię dodajemy chorizo pokrojone na półplasterki. Podsmażamy aż z kiełbasy wytopi się tłuszcz.
W garnuszku trzepaczką mieszamy jajka z jogurtem naturalnym, tartym parmezanem, oraz około 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
Na patelnię z podsmażoną chorizo dodajemy ugotowany makaron, wlewamy sos z wymieszanych  jajek, parmezanu i jogurtu  i wszystko mieszamy na patelni (jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy pozostałą wodę z gotowania makaronu).
Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Podajemy od razu po wyłożeniu na talerze. Wierzch możemy dodatkowo oprószyć tartym parmezanem.




4 komentarze:

  1. ostatnio spotkałam gdzieś ten makaron i za nic nie wiedziałam, jak mogłabym go podac - pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako ogromny miłośnik carbonary czuję się prawdziwie ukontentowany! Genialne wydanie tego słynnego dania! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne zdjęcia i aranżacje potraw, normalnie ślinka cieknie i przez to mam ochotę gotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło nam to słyszeć, bardzo dziękujemy za ciepłe słowa :-) pozdrawiamy i życzymy smacznego ;-)

      Usuń