2/20/2016

2/20/2016

Tarta tatin z jabłkami na cieście francuskim




Składniki:
  • 70 dag jabłek
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 3 łyżki masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opcjonalnie lody do podania

Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze części, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.
Na patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier, rozsuwamy go równomiernie na dnie i podgrzewamy na średnim ogniu aż się rozpuści (potrząsamy co jakiś czas patelnią, ale nie mieszamy cukru łyżką ani łopatką!).
Gdy cukier się rozpuści wrzucamy do niego jabłka oraz masło, wszystko mieszamy (można juz użyć łopatki) i podgrzewamy aż jabłka lekko się skarmelizują (około 5-8minut). Na koniec dodajemy cynamon i ponownie mieszamy.
Na brytfankę wykładamy jabłka z patelni (gorące), wierzch przykrywamy ciastem francuskim. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C na około 20minut (aż ciasto się zrumieni). 
Wówczas wyjmujemy je z piekarnika, lekko studzimy, a następnie odwracając "do góry nogami" przekładamy je na talerz. Podajemy z ulubionymi lodami.




2 komentarze: