Składniki:
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 1 pomidor średniej wielkości
- pęczek natki pietruszki
- kilka małych kuleczek mozzarelli (lub 1/2 dużej kulki)
- 1/3 szklanki tartego parmezanu (opcjonalnie)
- roszponka
- około 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki sosu chilli słodko-pikantnego
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem aż się napowietrzą (około 5minut). Wówczas dodajemy do nich mąkę, pokrojonego w kostkę pomidora, kukurydzę, kulki mozzarelli (przekrojone na pół), posiekaną takę pietruszki i opcjonalnie parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy łopatką.
Na patelni (użyliśmy 24cm średnicy) rozpuszczamy masło, wylewamy całe ciasto, zmniejszamy ogień i pozostawiamy je pod przykryciem na około 5minut. Po tym czasie sprawdzamy czy się zrumieniło, jeśli tak, odwracamy omlet (można w tym celu użyć drugiej patelni). Smażymy omlet z drugiej strony (tym razem bez użycia pokrywki), do momentu zrumienienia. Przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy roszponkę. Do jogurtu dodajemy sos chilli, mieszamy tworząc "esy-floresy". Omlet podajemy z sosem jogurtowym.
pycha!
OdpowiedzUsuń