2/22/2016

2/22/2016

Pomidorowy omlet z kukurydzą




Składniki:
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 1 pomidor średniej wielkości
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka małych kuleczek mozzarelli (lub 1/2 dużej kulki)
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu (opcjonalnie)
  • roszponka
  • około 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki sosu chilli słodko-pikantnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem aż się napowietrzą (około 5minut). Wówczas dodajemy do nich mąkę, pokrojonego w kostkę pomidora, kukurydzę, kulki mozzarelli (przekrojone na pół), posiekaną takę pietruszki  i opcjonalnie parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy łopatką.
Na patelni (użyliśmy 24cm średnicy) rozpuszczamy masło, wylewamy całe ciasto, zmniejszamy ogień i pozostawiamy je pod przykryciem na około 5minut. Po tym czasie sprawdzamy czy się zrumieniło, jeśli tak, odwracamy omlet (można w tym celu użyć drugiej patelni). Smażymy omlet z drugiej strony (tym razem bez użycia pokrywki), do momentu zrumienienia. Przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy roszponkę. Do jogurtu dodajemy sos chilli, mieszamy tworząc "esy-floresy". Omlet podajemy z sosem jogurtowym.


1 komentarz: