1/18/2016

1/18/2016

Chińszczyzna z czarnym ryżem, kukurydzą, jarmużem i fasolką




Skład
  • około 250g czarnego ryżu
  • 300-400g mięsa wieprzowego np. schabu, lub piersi z kurczaka 
  • 1 czerwona cebula
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • garść jarmużu
  • 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • 1 brokuł 
  • 1/3 szklanki grzybów Mun (suszonych)
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki octu ryżowego
marynata do mięsa:
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 2łyżki oliwy z chilli
  • sos sojowy i rybny (po około 2 łyżki)
  • imbir (wielkości kciuka)
  • sok z cytryny(około 1 łyżka)


Wykonanie:
Wszystkie składniki na marynatę do mięsa mieszamy ze sobą w misce. Mięso kroimy na mniejsze części, wkładamy do miski z marynatą i odstawiamy na około 20minut.

W tym czasie gotujemy ryż (wg przepisu na opakowaniu). 

Kukurydzę (w całości), obrane marchewki, brokuł, fasolkę szparagową gotujemy na parze al dente - powinny pozostać twardawe, ponieważ podczas późniejszego smażenia "dojdą".

Suszone grzyby Mun płuczemy, następnie moczymy w wodzie około 10-15minut, a następnie w tej samej wodzie gotujemy do miękkości.

Cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości oliwy aż cebula się zeszkli. Wówczas na patelnię wykładamy mięso wraz z marynatą i wszystko podsmażamy około 10minut. Następnie na patelnię dodajemy pokrojoną cukinię i czerwoną paprykę. Wszystko podsmażamy kolejne 10minut. Wówczas na patelnię dodajemy ugotowaną na parzę marchewkę (pokrojoną po ugotowaniu w słupki), kolbę kukurydzy (pokrojoną po ugotowaniu w mniejsze kawałki), różyczki brokuła oraz fasolkę szparagową. Dodajemy także jarmuż oraz ugotowane grzyby Mun. Wszystko podsmażamy około 5minut, następnie dodajemy ugotowany ryż, sos sojowy oraz ocet ryżowy, w tym miejscu możemy ewentualnie doprawić pieprzem bądź solą - o ile będzie to konieczne. Dokładnie mieszamy, zdejmujemy z palnika.




5 komentarzy: