Skład
- około 250g czarnego ryżu
- 300-400g mięsa wieprzowego np. schabu, lub piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 nieduża cukinia
- 1 kolba kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- garść jarmużu
- 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej
- 2 marchewki
- 1 brokuł
- 1/3 szklanki grzybów Mun (suszonych)
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 2-3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka kaparów
- 2łyżki oliwy z chilli
- sos sojowy i rybny (po około 2 łyżki)
- imbir (wielkości kciuka)
- sok z cytryny(około 1 łyżka)
Wykonanie:
Wszystkie składniki na marynatę do mięsa mieszamy ze sobą w misce. Mięso kroimy na mniejsze części, wkładamy do miski z marynatą i odstawiamy na około 20minut.
W tym czasie gotujemy ryż (wg przepisu na opakowaniu).
Kukurydzę (w całości), obrane marchewki, brokuł, fasolkę szparagową gotujemy na parze al dente - powinny pozostać twardawe, ponieważ podczas późniejszego smażenia "dojdą".
Suszone grzyby Mun płuczemy, następnie moczymy w wodzie około 10-15minut, a następnie w tej samej wodzie gotujemy do miękkości.
Cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości oliwy aż cebula się zeszkli. Wówczas na patelnię wykładamy mięso wraz z marynatą i wszystko podsmażamy około 10minut. Następnie na patelnię dodajemy pokrojoną cukinię i czerwoną paprykę. Wszystko podsmażamy kolejne 10minut. Wówczas na patelnię dodajemy ugotowaną na parzę marchewkę (pokrojoną po ugotowaniu w słupki), kolbę kukurydzy (pokrojoną po ugotowaniu w mniejsze kawałki), różyczki brokuła oraz fasolkę szparagową. Dodajemy także jarmuż oraz ugotowane grzyby Mun. Wszystko podsmażamy około 5minut, następnie dodajemy ugotowany ryż, sos sojowy oraz ocet ryżowy, w tym miejscu możemy ewentualnie doprawić pieprzem bądź solą - o ile będzie to konieczne. Dokładnie mieszamy, zdejmujemy z palnika.
I to są moje smaki :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda fantastycznie i oczywiście bardzo aromatycznie)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała chińszczyzna, pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, pojadłabym.
OdpowiedzUsuń