Skład.
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 kg jabłek
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- lody o ulubionym smaku
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i masło. Składniki siekamy nożem, a następnie dość szybko i energicznie zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki (nie muszą być regularnej
wielkości). Wkładamy do garnka z grubym
dnem, wsypujemy cukier i przesmażamy, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania w miarę jednolitej masy. Gdy jabłka są już przesmażone dodajemy cynamon, mieszamy.
Po
schłodzeniu ciasta wałkujemy je (niewielki kawałek odrywamy i odkładamy) wykładamy na wysmarowanej
masłem brytfance. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, wstawiamy do
piekarnika
nagrzanego do 180C i zapiekamy około 10-15 minut. Wówczas wyjmujemy je, wykładamy jabłka, a na wierzchu układamy "plecionkę" z odłożonego wcześniej ciasta.
Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 30-40minut. Po upieczeniu jabłecznik kroimy, układamy na talerzyki wraz z gałką lodów.
Można go także oprószyć cukrem pudrem.
Ładnie, ładnie <3
OdpowiedzUsuńTa piękna amerykańśka, wręcz baśniowa kratka!
OdpowiedzUsuńplatki-owsiane.blogspot.com
Koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
PS: Obserwuję, liczę na rewanż.