1/14/2016

1/14/2016

Słodko-kwaśne curry z kurczaka, z chlebkami naan domowej roboty



Skład:

Na curry:
  • 500g piersi z kurczaka
  • 1 cebula 
  • około 20 dag pieczarek
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki ananasa
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • kilka zielonych oliwek (wg uznania)
  • 500ml passaty pomidorowej
  • 1 puszka mleka kokosowego 
  • 2-3 łyżki oliwy z chilli (do kupienia np. w Biedronce)
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • po łyżeczce papryki ostrej i słodkiej (w proszku)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • niepełna łyżeczka imbiru w proszku (lub kawałek wielkości kciuka świeżego, startego na tarce)
  • mały pęczek natki pietruszki

Na chlebki naan:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • około 1 łyżeczka suchych drożdży 
  • około 2 łyżeczki cukru
  • spora szczypta soli

Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie z chilli aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojonego w kawałki kurczaka, doprawiamy garam masala, curry, ziołami prowansalskimi, bazylią, papryką w proszku, kminem rzymskim i imbirem, a także solą. Całość podsmażamy aż kurczak nabierze koloru.  
W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy je w talarki. Cukinię oraz paprykę także kroimy na mniejsze kawałki (paprykę w słupki, cukinię - w półtalarki). Następnie przekładamy je na patelnię. Dodajemy ananasa z puszki, oliwki (przekrojone na pół) i wsypujemy kukurydzę. Wszystko podsmażamy około 5-8minut. Następnie dodajemy passatę pomidorową, mieszamy i dusimy aż warzywa zmiękną. Kiedy będą już miękkie na patelnię wlewamy mleko kokosowe, mieszamy i podgrzewamy do momentu zagotowania (nie gotujemy dłużej, wyłączmy gaz, gdy tylko zacznie wrzeć). W razie potrzeby doprawiamy całość solą lub pieprzem. Natkę pietruszki siekamy, wsypujemy do curry, mieszamy.


Przygotowujemy chlebki naan. Mleko podgrzewamy, wsypujemy do niego cukier i drożdże i odstawiamy zaczyn, aby wyrósł.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę, sól, jogurt naturalny oraz zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładki i lśniące. Owijamy je w ściereczkę i odstawiamy, aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wałkujemy z niego cienkie placuszki i smażymy je na rozgrzanej patelni (bez żadnego tłuszczu!) z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy z curry.


2 komentarze: