Skład. Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- ok. 300ml wody gazowanej
- ok. 300ml mleka
- 2 jaja
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- konfitura z brzoskwiń (najlepiej domowej roboty, a dużymi kawałkami owoców)
- 1/2 szklanki migdałów (można je obrać ze skórki) i posiekać
- 2 białka
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- około 2 łyżki masła
Rozrabiamy ciasto na naleśniki. Przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, oliwę, cukier, sól i po połowie wody i mleka. Mieszamy. Odstawiamy na około 15minut.
Do ciasta dodajemy pozostałe mleko i wodę (tak, aby było lejące). Smażymy naleśniki na znikomej ilości oleju. Na usmażone naleśniki wykładamy nadzienie owocowe, posypujemy posiekanymi migdałami, składamy, a następnie układamy je wysmarowanej masłem brytfance.
Przygotowujemy bezę: białka miksujemy na sztywną pianę, dodajemy do nich stopniowo cukier. Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec miksujemy z mąką ziemniaczaną.
Nakładamy łyżką bezę punktowo w kilku miejscach na wierzchu naleśników. Następnie rozdrabniamy masło nożem i także rozkładamy je na wierzchu naleśników. Na koniec wierzch posypujemy migdałami w płatkach.
Całość zapiekamy około 15-20minut, w temp. 180C (aż beza zacznie się lekko podrumieniać).
Takich naleśników jeszcze nigdy nie jadłam. Muszą być fantastyczne...migdały i beza..
OdpowiedzUsuńZamiast nadzienia z brzoskwiń można swobodnie dać biały ser z wanilią?:)
p.s. piękne tło zdjęcia - co to jest? :)
Pewnie, kombinacji jest tyle, ile tylko pomysłów ;-) nam najbardziej smakują z owocami, najlepiej świeżymi, kiedy można je skarmelizować na patelni a następnie owocowym nadzieniem wypełnić naleśniki - jak tylko przyjdzie sezon na truskawki, maliny itp. na pewno wrócimy do tego przepisu ;-)
Usuńtło to betonowy blat - samoróbka :-)
Obiad idealny:) bardzo fajny sposób na naleśniki:)
OdpowiedzUsuńJak pięknie podane, pychotka.
OdpowiedzUsuńRozpusta<3
OdpowiedzUsuń