1/12/2016

1/12/2016

Naleśniki z konfiturą z brzoskwiń, zapiekane z bezą i migdałami




Skład. Ciasto: 
  • 300 g mąki pszennej
  • ok. 300ml wody gazowanej
  • ok. 300ml mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • konfitura z brzoskwiń (najlepiej domowej roboty, a dużymi kawałkami owoców)
  • 1/2 szklanki migdałów (można je obrać ze skórki) i posiekać
Beza:
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • około 2 łyżki masła 


Wykonanie:
Rozrabiamy ciasto na naleśniki. Przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, oliwę, cukier, sól i po połowie wody i mleka. Mieszamy. Odstawiamy na około 15minut.

Do ciasta dodajemy pozostałe mleko i wodę (tak, aby było lejące). Smażymy naleśniki na znikomej ilości oleju. 
Na usmażone naleśniki wykładamy nadzienie owocowe, posypujemy posiekanymi migdałami, składamy, a następnie układamy je wysmarowanej masłem brytfance.
Przygotowujemy bezę: białka miksujemy na sztywną pianę, dodajemy do nich stopniowo cukier.  Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec miksujemy z mąką ziemniaczaną.
Nakładamy łyżką bezę punktowo w kilku miejscach na wierzchu naleśników. Następnie rozdrabniamy masło nożem i także rozkładamy je na wierzchu naleśników. Na koniec wierzch posypujemy migdałami w płatkach.
Całość zapiekamy około 15-20minut, w temp. 180C (aż beza zacznie się lekko podrumieniać).



5 komentarzy:

  1. Takich naleśników jeszcze nigdy nie jadłam. Muszą być fantastyczne...migdały i beza..
    Zamiast nadzienia z brzoskwiń można swobodnie dać biały ser z wanilią?:)

    p.s. piękne tło zdjęcia - co to jest? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, kombinacji jest tyle, ile tylko pomysłów ;-) nam najbardziej smakują z owocami, najlepiej świeżymi, kiedy można je skarmelizować na patelni a następnie owocowym nadzieniem wypełnić naleśniki - jak tylko przyjdzie sezon na truskawki, maliny itp. na pewno wrócimy do tego przepisu ;-)

      tło to betonowy blat - samoróbka :-)

      Usuń
  2. Obiad idealny:) bardzo fajny sposób na naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń