1/20/2016

1/20/2016

Grzanka ze szpinakiem, chorizo i jajecznicą z awokado i papryką




Skład
  • 1 bagietka (lub inna ulubiona bułka)
  • około 150g mrożonego szpinaku
  • chorizo paprykowo-czosnkowe w plastrach - około 4 plastry
  • 3 jajka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 awokado
  • sól, pieprz, papryczka chilli

Wykonanie:
Do garnuszka wkładamy szpinak, dodajemy papryczkę chilli (wg uznania) sól oraz pieprz i dusimy aż szpinak się rozmrozi.

Suchą patelnię rozgrzewamy na palniku, kładziemy na nią plastry chorizo i podsmażamy z obydwu stron aż tłuszcz się wytopi. Zdejmujemy je z patelni i na tłuszcz po chorizo kładziemy przekrojoną na pół bagietkę, podsmażamy aż bagietka stanie się ciepła.
Następnie na patelnię dodajemy kawałek masła, wbijamy jajka, dodajemy pokrojoną w kostki paprykę oraz awokado. Podsmażamy aż jajka się zetną. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Na podgrzaną bagietkę kładziemy szpinak, następnie plasterki chorizo, a na wierzch jajecznicę.


2 komentarze: