1/22/2016

1/22/2016

Pudding orzechowo-migdałowy z karmelem i jabłkami




Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 szklanki łuskanych orzeszków ziemnych
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego (gotowanego wcześniej w zamkniętej puszcze przez około 2,5-3godziny)
  • czerstwe pieczywo np. chałka, lub resztki ciasta drożdżowego (my użyliśmy migdałowych placuszków zrobionych dzień wcześniej, które pokroiliśmy na mniejsze kawałki; przygotowuje się je z: 1szkl. mąki migdałowej, 3/4 szkl. maślanki naturalnej, 1 jajka, 1 łyżki cukru trzcinowego oraz 1 łyżeczki sody oczyszczonej - wszystko razem mieszamy i smażymy na patelni placuszki)
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego

Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wsypujemy do nich cukier trzcinowy i podsmażamy na patelni przez 30minut aż lekko się rozpadną. Wówczas dodajemy do nich cynamon, mieszamy i przekładamy je na brytfankę (tak przesmażone jabłka można przygotować wcześniej i zawekować w słoiku; nadają się do szarlotek, naleśników itp.). Na jabłka wysypujemy warstwę z orzeszków ziemnych.
Kromki pieczywa (lub ciasta, czy też placuszki) smarujemy karmelem ze skondensowanego mleka, a następnie kroimy w dość sporą kostkę, po czym wsypujemy na brytfankę - na jabłka i orzechy. 
Jogurt i jajko mieszamy trzepaczką, wylewamy do brytfanki. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 15minut.Podajemy na ciepło - pudding świetnie smakuje z lodami.



7 komentarzy: