1/23/2016

1/23/2016

Torcik czekoladowy z musem owocowym i truskawkami



Składniki (na foremkę o średnicy 18cm)

Na ciasto*
  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • około 5-6 łyżek cukru trzcinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponad to:
  • 300ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mrożonych jagód (lub świeżych)
  • 1/2 szklanki mrożonych jeżyn (lub świeżych)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 500g truskawek świeżych

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier,  mleko,  olej i roztrzepujemy do połączenia składników.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Powinno wyjść gładkie, lejące ciasto. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170C ok. 50 minut (do "suchego patyczka").

Po upieczeniu ciasto studzimy. Wierzch  lekko ścinamy i rozkruszamy. Pozostałe ciasto dzielimy na trzy blaty. 
Mrożone jagody i jeżyny przekładamy do garnuszka, wsypujemy cukier i gotujemy aż nabiorą konsystencji sosu (około 15-20minut), wówczas dodajemy do sosu mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy.

Zimny blat ciasta układamy na paterze, wykładamy na niego 1/2 kremówki, oraz połowę zimnego musu owocowego, układamy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Przykrywamy drugim blatem i czynność powtarzamy. Na ostatni blat wykładamy kremówkę, oraz pokruszony wcześniej wierzch ciasta. Dekorujemy całymi truskawkami.


*przepis na ciasto pochodzi STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz