Składniki (na foremkę o średnicy 18cm)
Na ciasto*
- 3 duże jajka
- 150 ml mleka
- 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- około 5-6 łyżek cukru trzcinowego
- 150 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponad to:
- 300ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mrożonych jagód (lub świeżych)
- 1/2 szklanki mrożonych jeżyn (lub świeżych)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 500g truskawek świeżych
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier, mleko, olej i roztrzepujemy do połączenia składników.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Powinno wyjść gładkie, lejące ciasto. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170C ok. 50 minut (do "suchego patyczka").
Po upieczeniu ciasto studzimy. Wierzch lekko ścinamy i rozkruszamy. Pozostałe ciasto dzielimy na trzy blaty.
Mrożone jagody i jeżyny przekładamy do garnuszka, wsypujemy cukier i gotujemy aż nabiorą konsystencji sosu (około 15-20minut), wówczas dodajemy do sosu mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy.
Zimny blat ciasta układamy na paterze, wykładamy na niego 1/2 kremówki, oraz połowę zimnego musu owocowego, układamy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Przykrywamy drugim blatem i czynność powtarzamy. Na ostatni blat wykładamy kremówkę, oraz pokruszony wcześniej wierzch ciasta. Dekorujemy całymi truskawkami.
*przepis na ciasto pochodzi STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz