Składniki:
- około 400g schabu wieprzowego
- 200g sera rokpol
- 300g kaszy pęczak
- około 500ml wody lub bulionu warzywnego
- 1 nieduża cebula
- 200g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- garść jarmużu
- 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
- 3-4 łyżki siemienia lnianego
- papryka w proszku słodka i ostra, pieprz, sól
- suszona papryczka peperoni
Wykonanie:
Schab kroimy w plastry, doprawiamy papryką w proszku, pieprzem i solą, rozbijamy. Na środek kładziemy po trosze rokpol i zwijamy tworząc roladki. Układamy na wysmarowanej oliwą brytfance, przykrywamy (jeśli nie mamy pokrywki, przykrywamy sreberkiem) i pieczemy około 30-40minut (aż mięso stanie się miękkie).
Cebulę kroimy w kostkę. Wsypujemy na patelnię z niewielką ilością oliwy i podsmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy do niej obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, a także paprykę pokrojoną w kostkę. Całość podsmażamy około 5minut. Wówczas na patelnię dodajemy opłukany pęczak. Całość zalewamy bulionem (lub wodą) i dusimy pod przykryciem aż pęczak stanie się prawie miękki ( w razie potrzeby między czasie dolewamy jeszcze trochę bulionu/ wody).
Gdy pęczak będzie już prawie gotowy na patelnię dodajemy jarmuż, posiekane orzechy włoskie oraz siemię lniane, a także pokruszoną papryczkę peperoni. Wszystko podsmażamy aż jarmuż lekko zmięknie (ale wciąż będzie miał intensywny, zielony kolor) i zdejmujemy z ognia. Roladki z rokpolem wyjmujemy z piekarnika, kroimy je plasterki, wrzucamy na patelnię z pęczakiem, mieszamy.
Wspaniałe danie:)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPomysł na danie rewelacja! Ale najbardziej mnie zachwyca jak pięknie światło pada na zdjęciu! :)
OdpowiedzUsuńŚwiatło zastane - trochę się co prawda trzeba było powyginać przy oknie - ale było warto ;-)
UsuńBardzo zachęcająca propozycja, na pewno zjadłabym z wielką chęcią;)
OdpowiedzUsuń