11/04/2015

11/04/2015

Owsianka z czerwonego ryżu z pieczoną śliwką




Skład (na 1 porcję)
  • 150g ryżu czerwonego
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 3 śliwki
  • 2 łyżki miodu
  • opcjonalnie płatki z kokosa

Wykonanie:
Ryż płuczemy, zalewamy mlekiem i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając (około 20minut) aż stanie się miękki. W tym czasie śliwki myjemy, rozdzielamy na pół, układamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy wierzch miodem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 10minut (w zależności od rodzaju śliwek). 

Ugotowany ryż przekładamy do miseczki, na wierzchu kładziemy połówki pieczonych śliwek, polewamy także powstałym sosem śliwkowym. Możemy także posypać płatkami z kokosa.



9 komentarzy:

  1. Zdjęcie urzeka klimatem, takie tajemnicze :) a czerwony ryż z pieczoną śliwką musi smakować wdpaniale, ideał na jesienne śniadanie! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam owsianki na śniadanie ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. takim śniadaniem w życiu bym nie pogardziła! Fantastico! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie! Dodałabym tu masło orzechowe :D
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna owsianka! I te kolory :)

    OdpowiedzUsuń