11/05/2015

11/05/2015

Makaron kukurydziany z cukinią i kurczakiem w sosie carbonara



Skład (na dwie porcje)


  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 40 dag makaronu kukurydzianego spaghetti
  • 1 nieduża cukinia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki tartego sera (np. Grana Padano)
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 suszona papryczka chilli
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki,  doprawiamy solą i pieprzem, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju przez około 5-7minut. Po tym czasie dorzucamy do niego pokrojoną w plasterki cukinię, papryczkę chilli (można dodać jej nieco mniej) i podsmażamy jeszcze przez około 5minut (aby cukinia stała się al dente).

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy (około 1 1/2 szklanki wody z makaronu odlewamy i odstawiamy na bok).

Na patelnię z kurczakiem i cukinią przekładamy makaron. Następnie dodajemy rozkłócone jajka, ser, oraz wodę z gotowania makaronu (około 3/4 szklanki- jeśli będzie potrzeba wówczas więcej) - cały czas mieszamy aż do uzyskania jedwabistego sosu, którym pokryje się makaron. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.



3 komentarze: