Skład (na około 6 gofrów)
- 130g mąki pszennej
- 75g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 ml maślanki
- 1 duże jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- 5 pokruszonych ciasteczek Oreo
Na wierzch:
- kremówka 36% (około 150ml)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- ciasteczka Oreo
- czekolada deserowa
Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą (za pomocą trzepaczki) maślankę, jajko i roztopione masło. Następnie przelewamy masę stopniowo do mąki i cały czas mieszamy. Na koniec wsypujemy bardzo drobno pokruszone ciasteczka Oreo. Ponownie mieszamy i wykładamy ciasto porcjami na lekko posmarowaną olejem gofrownicę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, kładziemy na wierzchu gofrów. Polewamy strużkami rozpuszczonej czekolady i posypujemy pokruszonymi ciasteczkami Oreo.
Z Oreo zjem wszystko;)
OdpowiedzUsuńoo jakie pyszne gofry! super pomysł!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs śniadaniowy
http://cotakpachnie.com.pl/2015/11/05/gluten-free-box/
Ale rozpusta! Aż ślinka leci <3
OdpowiedzUsuń